maanantai 27. tammikuuta 2014

Tomaatti-sipulipiirakka


Viikonloppuna tein iltateen seuraksi tomaattipiirakkaa

Alunperin oli tarkoitus tehdä syksyllä telkkarissakin ollutta
Isyyspakkaus-blogin piirakkaa.
Pohjataikinan ohje alkoi epäilyttää, tosi vähän rasvaa jauhojen määrään nähden.
Vaikka toisaalta eihän karjalanpiirakoiden kuorissakaan ole muuta kuin ruisjauhoa ja vettä,
syntyy toki taikina niinkin.
Mutta ei kovin mehukas.

Juustonkin osalta sovelsin ohjetta,
loppujen lopuksi tein ihan oman ohjeen.

Alkuperäisestä ohjeesta on jäljellä se ajatus.

Täällä voit käydä kurkkaamassa sen alkuperäisen ohjeen.


Tomaatti-sipulipiirakka

pohja
125 gr huoneenlämpöistä voita
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl ruisjauhoja
0,5 dl spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
125 gr rahkaa

täyte
 5 isoa tomaattia
1 keltasipuli
1 punasipuli
2 ruukkua persiljaa
1 pss Aura-juustomuruja
oliiviöljyä
sokeria
hunajaa
Provencen yrtit-maustetta
mozzarella-juustoraastetta

munamaito
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
mustapippuria 
1 tl suolaa

Kuutioi ensin sipulit  ja kuullota oliiviöljyssä miedolla lämmöllä.
Annoin niiden kuullottua ihan rauhassa, 15-20 minuuttia.
Lisää lopuksi teelusikallinen hunajaa.
Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.


Tee seuraavaksi pohjataikina.
Sekoita jauhot keskenään, lisää leivinjauhe ja nypi jauhot voin kanssa tasaiseksi seokseksi.
Lisää seokseen lopuksi rahka.
Jos seos tuntuu löysältä, lisää vähän vehnäjauhoa.
Spelttijauhon sijasta voit käyttää vastaavasti enemmän vehnäjauhoa.
Taputtele taikina voidellun vuoan (n.28 cm) pohjalle ja reunoille.
Laita jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Kuutioi tomaatit.
Käytä vain hedelmäliha, ei siemeniä, ettei täytteestä tule liian kosteaa.
5 tomaatista tuli kuutioita n. 4 dl.
Sekoitin kuutioihin n. 1 tl sokeria.
 Sokeri korostaa tomaatin makua ja makeutta ja poistaa kitkeryyttä.

 Levitä jäähtyneet sipulikuutiot pohjataikinan päälle

 Seuraavaksi tomaattikuutiot ja Provencen mausteseos

Tomaattien päälle kunnon kerros persiljasilppua ja Aura-juustomurut

Sekoita kananmunien rakene rikki, lisää kerma ja mausteet,
valuta munamaito tasaisesti piirakan pinnalle.

Lopuksi viipaloin pinnalle vielä pari miniluumutomaattia
ripottelin päälle ihan vähän Mozzarella-raastetta.

Paista 200 asteisesssa uunissa 30-35 minuuttia.

Kypsän piirakan päälle voi ripotella tuoreita yrttejä; basilikaa, oreganoa....
ja muutaman hipun sormisuolaa.

Parhaimmillaan suoraan uunista otettuna,
seuraavana päivänä lämmittäessä pohja ei ole enää niin rapsakka.


Marja

11 kommenttia :

  1. Nami miten herkullisen näköistä piirakkaa.Spelttijauhoa löytyy meiltäkin joten taidan kokeilla itsekin tehdä tätä.

    VastaaPoista
  2. Herkullisen näköistä (niinkuin kaikki leipomuksesi). Otin ohjeen talteen ja täytyypä kokeilla joskus:) Kiitos!

    VastaaPoista
  3. Ai että, tämä resepti menee varmasti kokeiluun!

    VastaaPoista
  4. Näyttää niin hyvältä että nälkää pukkaa. Kiitos-ihana ohje.

    VastaaPoista
  5. Oi,namnam!!Ehdottomasti menee kokeiluun.

    VastaaPoista
  6. Ihan vesi herahti kielelle. Huomenna kokeilen!

    VastaaPoista
  7. Maukkaan näköistä ja makoista. Sopii niin mulle lihaa karttavallekin :) Erittttäin hyvää!

    VastaaPoista
  8. Ai että kun hyvän näköstä! Njam!

    VastaaPoista
  9. Voi hyvänen aika kun nälkä tulee kuvia katsellessa ☺

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥