keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Iltapäiväkahvit ja #miljoonaotokkatekoa


Sunnuntaina juotiin kevään ensimmäiset iltapäiväkahvit kasvihuoneessa.
Hyvin keväiseltä tuntui, vaikka melko viileää oli, auringonpaisteesta huolimatta.
 Ostin lauantaina Tampereelta ensimmäiset kevätkukat kasvihuoneeseen; esikoita, kevätkurjenmiekkoja ja helmililjoja. 
Muratti on viettänyt talven risuverstaalla.
 Nyt, kun on yöksi luvattu taas vähän enemmän pakkasta, siirsin kukat toistaiseksi risuverstaalle odottelemaan lämpimämpiä päiviä.
  
Tänä vuonna, ainakin toistaiseksi, on vältytty kevättulvalta kasvihuoneessa.
Aina lumisateen jälkeen kolattiin lumet pois kasvihuoneen vierestä.
Kasvarin ympäri kiertää nyt lumettomat käytävät, sulamisvedet eivät pääse valumaan kasvihuoneeseen.
Laskiainen on tänä vuonna vasta maaliskuun alussa, monta kertaa sitä ennen ehditään vielä syömään laskiaispullia!
Lusikkaleipien leipomista on hyvä treenata muutaman kerran ennen pääsiäistä :)
Onni viihtyy kasvarissa, siellä ei ole harmina robotti-imurikaan.
Robotti-imuriakin suuremman järkytyksen Onni kohtasi maanantaina.
Ruusan kanssa käytiin taas eläinlääkärissä nivelrikkopistoksella ja samalle reissulle otettiin Onni mukaan samaan rokotuksensa. Onni oli niin tyrmistynyt, kun ensin laitettiin valjaat ja sitten mentiin auton kyytiin. Hän päätti esittää kuollutta koko matkan ajan, laittoi silmät kiinni ja päänsä minun kainalooni, eikä hiiskahtanutkaan koko matkan aikana. Eläinlääkärissä hän sentään aukaisi silmänsä ja tuijotti kiukkuisesti eläinlääkäriä. Heti kun päästiin kotiin hän oli entisellään ja paineli ruokakupille. Eikä ollut edes minulle vihainen, vaan tuli sohvalle syliin nukkumaan.
Oli niin hienoa siivota syksyiset callunat pois kasvarista ja tuoda tilalle nämä ihanuudet!Tiistaina oli täysikuu, joten nyt on taas parin viikon tauko kylvämisissä.
Nyt vaan seurataan jo kylvettyjen siementen itämistä.
Uusia taimivauvoja näkeekin päivänvalon päivittäin.
Risuverstaalla latva-artisokat ovat jo kasvattaneet toisen lehtiparin, ovat siis edelleen hengissä!
Risuverstaalla ovat myös jo munakoison taimet ja osa tomaatin taimistakin.
Vien taimet sinne viileämpään kasvilampun alle heti, kun ne ovat tulleet pinnalle.
Viileämmässä taimista toivottavasti tulee vantterampia.

Jotkut ovat niin nopeita, päivänsinet kylvin perjantai-illalla ja sunnuntaina aamulla ne olivat jo näin reippaina mullan pinnalla.
 Yhtä nopeasti itivät yksivuotisen salkoruusun siemenet.


#MILJOONA ÖTÖKKÄTEKOA

Kirkkonummella toimiva hunajatarha Jyrkänpesän hunaja haastoi Facebook-sivullaan ihmisiä osallistumaan #miljoonaotokkatekoa -tempaukseen, jonka ajatus on levittää tietoa hyönteisten olemassaolon tärkeydestä.
Hyönteisten kannalta olisi tärkeää, että ensi kesänä jätämme kemialliset lannoitteet ja torjunta-aineet kaupan hyllylle, jätämme vaikka vain pienenkin kaistaleen puutarhasta luonnontilaan,
kasvatamme puutarhassa hyönteisten suosimia kasveja.
Hyönteisten väheneminen vaikuttaa kaikkeen luonnossa, lintujen määrät vähenevät, kun niille ei riitä ruokaa. maatalouden sadot heikkenevät, kun ei ole pölyttäjiä

HEKIN HALUAISIVAT NAUTTIA PUUTARHASTASI!

 
Täplätupsukas (Orgyia antiqua)

Pikkuiltayökkönen  (Acronicta rumicis)

                          

Kimalaiskuoriainen  (Trichius fasciatus)

 
 Seitsenpistepirkko (Coccinella septempunctata)

Ohdakeperhonen (Vanessa cardui)

Kultakuoriainen (Cetonia aurata)

Nokkosperhonen (Nymphalis urticae), Amiraali (Vanessa atalanta), Neitoperhonen (Nymphalis io)

Amiraali (Vanessa atalanta)
Itse käytän ensi kesänä vain luomulannoitteita ja -torjunta-aineita (joskus sitäkin saattaa tarvita).
Ensi kesänäkin Ruusan apilaniitty saa kukkia koko kesän.
Istutan lisää hyviä mesikasveja.
Nokkoset saavat kasvaa tontin reunalla.
Takapihan metsikössä on edelleen lehti- ja risukasoja.
Marja

13 kommenttia :

 1. Nam, miten herkullisen näköisiä laskiaispullia. Kävin maanantaina Helsingissä eräässä kahvilassa, jossa ostin kaakaon seuraksi laskiaispullan. Pulla maksoi 7,40 ja kaakao 5,90. Kallista, sanoisin.
  Nostit monien muiden ohella tärkeän asian esille. Hyönteisten etujen ajaminen on meidän puutarhaihmistenkin etu. Uutinen hyönteiskadosta ravisutti, vaikka sitä myöhemmin korjailtiinkin.

  VastaaPoista
 2. Hyönteisten huomioon ottaminen on tärkeää ja kannattaa miettiä hieman oman pihan kasvillisuutta ja muitakin olosuhteita.

  VastaaPoista
 3. Kasvari näyttää jo ihanan keväiseltä. Kevätkukkijat ovat kyllä uskomattoman suloisia <3 Hienoja hyönteiskuvia, erityisesti nuo perhoskuvat ovat upeita. Hyönteismyrkkyjen käytön lopettamisella tai ainakin vähentämisellä on iso vaikutus hyönteisten määrään. Myrkyllä kun saa myös ne hyödylliset ötökät hengiltä. Minä olen huomannut, että ainakin kirvat saa tapettua helposti puun tai pensaan oksasta kastamalla sen kuumaan vesiastiaan. Samalla on helppo tarkistaa, että uintireissulle joutuu ainoastaan tuholaisia. Lämpötilan kanssa pitää olla tarkkana, ettei polta kasvia samalla, mutta vesi on ainakin luonnonmukainen konsti tuholaisten vähentämiseen. Ruukkukasvit voi suihkutella kuumalla vedellä ja yksittäisiä kirvoja voi pyydystää teipinpalalla. Näillä konsteilla olen itse tapellut kirvoja vastaan. Muista tuholaisista ei ole meillä riesaa ollutkaan. Saa nähdä, miten tänä vuonna käy kun on paprikoita ja kaalikasveja ynnä muita uusia kokeiluja tulossa. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 4. Ihanalta näyttää kasvihuoneessasi jo nyt. Että tavailin tuota otsikkoa ja mietin että mitä kummaa voi olla otokkateko,kun ihan japanin kieleltä kuulosti, mutta sitten tajusin että Ö_pilkut tuosta sanasta puuttuvat :)

  VastaaPoista
 5. Voi että tuo sinun kasvarisi on aina niin ihana ja mitkä tarjoilut jälleen. Vielä en uskalla ostaa kevätkukkia. Mukavaa keskiviikkoa :)

  VastaaPoista
 6. Onni on tosi kissa, mamman mussukka kun ahdistaa, yrittää katsoa vihaisesti vierasta piikkeineen ja sitten kotona on
  hyvä vähän syödä ja nauttia kuningasolostaan lämpimässä sylissä. 😺
  Kesäkodissa näitä nokkospuskija kyllä löytyy ja osan nurmikkoalueesta on jo jätetty leikkaamatta eli ne
  niitetään heinäkasvien kukinnan jälkeen. Auttaako tämä yhtään ötököiden elämää kun vieressä on isot tehoviljellyt peltoaukeat
  Olet taas ladannut tänne upeat kuvat ötököistä, perhosista ja kukista. Kiitos ! 😊

  VastaaPoista
 7. Voi Onnia! Meidän Piaf oli samanlainen mököttäjä vastaavassa tilanteessa. Onneksi nyt sitten leppyi nopeasti, Piaf saattoi oireilla pidempäänkin. Voi jee, kasvari alkaa kohta täyttyä taas kaikista ihanuuksista. Ostin ikkunalaudalle krookuksia, kevätkurjenmiekka taasen oli joku geenivirheinen, sillä kukat eivät avaudu kunnolla, vaan jäävät puolitiehen. Ötököiden puolesta postailin itsekin juuri äsken, on niiden vaaliminen tuttua puuhaa monen vuoden varrelta, mutta aina se on hyvä miettiä, mitä vielä voisi tehdä omassa pihapiirissä ja ympäristössä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi.

  VastaaPoista
 8. Voi, ei! Taas alakaa ne aijat, että kuala rupiaa valumahan het, ku näköö ettoot julukaassu postauksen. On kasvaria, kukkaa ja aina nii herkullisen näköösiä leipomuksia. Hianot ötökkäkuvakki.

  VastaaPoista
 9. Mahtavia kuvia! Olen käyttänyt pelkkiä luonnonlannoitteita jo monta vuotta, vielä pitäisi päästä eroon kasvimyrkkyjen satunnaisesta käytöstä.

  VastaaPoista
 10. Upea kuvakimara, ihailen taas niin valtavasti hyviä kuviasi! Kasvihuoneessa tarkenee, ihanaa, ja kukkasten ja herkkujen kera se näyttää todella kutsuvalta! Toivotaan, että kesästä tulee lämmin, pölyttäjiä suosiva!

  VastaaPoista
 11. Voi miten ihania kevätkukkia! Herkkuhetki kasvarissa kuulostaa suurenmoiselta, varsinkin kun tietää sinun leipomistaitosi, aaah.
  Onni osaa suhtautua hienosti eläinlääkärikäynteihin. Minusta tuntuu, että itse kärsin niistä reissuista enemmän kuin kissa, mutta sitä ei kissa ymmärrä.
  Kaikki hyönteiset ovat tervetulleita (paitsi kaalikoit ja kirvat) puutarhaani. Olen aina käyttänyt vain luomulannotteita ja -torjuntaa ja luonnonmukaista lääniä löytyy. Hyönteiset ovatkin hyvä alibi olla hoitamatta liikaa puutarhaansa :)

  VastaaPoista
 12. Oikea unelmakahvila sulla siellä kasvarissa. Niin keväinen tunnelma.Terkkuja♥

  VastaaPoista
 13. Ihanan keväiseltä näyttää jo:)

  Ja lupauksesi ensi kesälle kuulostavat hyvälle. Meillä nokkoset saavat kasvaa kivikon takana ja jotain luonnonkasveja kukkapenkeissäkin. Vähät lannoitteetkin ovat luomua, torjunta-aineisiin täytyy perehtyä, joskus niitäkin tarvitaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥