Edellisessä postauksessa lupasin kirjoittaa lakuleivän ohjeen tänne blogiin.
Lakritsileivän reseptin olen löytänyt Glorian ruoka ja viini- resepteistä.
Vähän muokkasin omiin tarpeisiin.
Leipä tehdään samalla periaatteella kuin saaristolaislimppukin.
Maltaiden sijasta käytetään lakritsia ja lakritsijauhetta.
Lakritsijauhe on tällaisessa tölkissä,
löytyy marketin mausteosastolta, maksaa noin kolme ja puoli euroa.
Lakritsijauhe on tällaisessa tölkissä,
löytyy marketin mausteosastolta, maksaa noin kolme ja puoli euroa.
Halvan Wanhan ajan laku on helppo paloitella saksilla pieniksi kuutioiksi.
LAKRITSILEIPÄ
tästä annoksesta tulee 3 leipää n. 1 litran vetoisiin vuokiin
200 gr lakritsia (Halvan Wanhan ajan lakupalat on helppo paloitella)
10 dl appelsiinituoremehua
2 palaa tuorehiivaa
2 dl muscovadosiirappia
4 tl suolaa
2 rkl lakritsijauhetta
1 dl neljän viljan hiutaleita
4 dl ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
5 dl hiivaleipäjauhoja
tästä annoksesta tulee yksi leipä n. 1,5 litran vetoiseen vuokaan
100 gr lakritsia
5 dl appelsiinituoremehua
1 pala tuorehiivaa
1 dl muscovadosiirappia
2 tl suolaa
1 rkl lakritsijauhetta
0,5 dl neljän viljan hiutaleita
2 dl ruisjauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl hiivaleipäjahoja
Voiteluun
n. 0,5 dl kuumalla vedellä notkistettua muscovadosiirappia
Leikkaa lakupalat saksilla pieniksi paloiksi.
Murenna hiiva kulhoon ja kaada päälle kädenlämpöinen appelsiinimehu,
sekoittele kunnes hiiva on liuennut.
Lisää lakupalat, hiutaleet, siirappi, suola, lakritsijauhe ja jauhot.
Sekoita taikina tasaiseksi.
Anna kohota liinan alla lämpimässä n. 1 tunti
Kaada taikina hyvin voideltuihin vuokiin ja anna kohota peitettyinä vielä n. puoli tuntia,
tai kunnes taikinan pinta kohonnut vuoan yläreunan tasolle.
Paista 175 asteisen uuni alatasolla n 1 tunti.
Voitele kypsät leivät siirappivedellä.
Taikina on todella pehmeää, vellimäistä.
Taikina kohotetaan periaatteessa kahteen kertaan, ensin tunti kulhossa
ja sen jälkeen vielä puoli tuntia vuoassa.
Vuokiin kaadettaessa ilmakuplat häviävät taikinasta,
mutta se kohoaa uudelleen vuoissa.
Vuoat kannattaa voidella hyvin, alkuun vain sipaisin pinnoitetut vuoat voilla ja leipä tahtoi tarttua vuokiin, mutta kunnon voitelu auttoi tähän ongelmaaan
Kohotan lakuleivät, kuten saaristolaisleivätkin kakkukupujen alla,
jos ne peittää muovilla tai liinalla, pehmeä taikina tarttuu peitteeseen.
Lakuleivän, kuten saaristoleivän maku paranee kun sen antaa tekeytyä pari päivää.
On se kyllä lämpimänäkin niin hyvää.
Paista 175 asteisen uuni alatasolla n 1 tunti.
Voitele kypsät leivät siirappivedellä.
Taikina on todella pehmeää, vellimäistä.
Taikina kohotetaan periaatteessa kahteen kertaan, ensin tunti kulhossa
ja sen jälkeen vielä puoli tuntia vuoassa.
Vuokiin kaadettaessa ilmakuplat häviävät taikinasta,
mutta se kohoaa uudelleen vuoissa.
Vuoat kannattaa voidella hyvin, alkuun vain sipaisin pinnoitetut vuoat voilla ja leipä tahtoi tarttua vuokiin, mutta kunnon voitelu auttoi tähän ongelmaaan
Kohotan lakuleivät, kuten saaristolaisleivätkin kakkukupujen alla,
jos ne peittää muovilla tai liinalla, pehmeä taikina tarttuu peitteeseen.
Lakuleivän, kuten saaristoleivän maku paranee kun sen antaa tekeytyä pari päivää.
On se kyllä lämpimänäkin niin hyvää.
Vahvan makuista juustoa seuraksi, täydellistä!
♥
♥
Kuulostaa todella jännittävältä! Mustikin tuli tähän ihmettelemään melkein mnäppäimistön päälle.-
VastaaPoistaUskon, että maistuu taivaalliselta vanhan goudan kanssa!
Saila; Ei välttämättä heti uskoisi, mutta tämä ON hyvää. Melkein kuin kakkua :)
PoistaOi, Mustille silityksiä ja rapsutuksia ♥
Hyvän näköistä leipää. Onnistuisikohan tuo leipä riisi- tai maissijauhoista?
VastaaPoistaUnelma; On se hyvää :). Sinulla on varmaan varastossa gluteenittomia leipäreseptejä, eiköhän niihinkin sovi lakritsi mausteeksi....
PoistaKaiikea sitä kokeillaankin - kohta tätä meilläkin ...ainakin mieleni tekee
VastaaPoistapappilanmummo; kokeile ihmeessä!
PoistaPitäisiköhän kokeilla? Vesi tuli kielelle ohjetta lukiessa ja kuvia katsellessa.
VastaaPoistaBetween; kokeile ja kerro mitä tykkäät :)
PoistaOho, mikä makuyhdistelmä. Niin mielenkiintoinen resepti, että testiin menee. Saaristolaisleipää onkin monet kerrat tullut tehtyä.
VastaaPoistaKaura; kannattaa testata!
PoistaKiitos mielenkiintoisesta reseptistä. Pitää kyllä kokeilla.
VastaaPoistaAnneli; kerro sitten, mitä tykkäät :)
PoistaKannattaa kokeilla! Itse leivoin melkein heti, kun sen ko. lehdestä luin. Mukavan makeaa, vähän erilaista kuin perinteinen saaristolaisleipä.
VastaaPoistaRouva Hyrskyn Myrskyn; poikkeaa kyllä perinteisestä saaristolaisesta, ihan mielenkiintoinen kuitenkin :)
PoistaHmmm...tykkään lakritsista ja tykkään leivästä, mutta yhdessä....empä tiedä....:))
VastaaPoistaHannele; noooh, äläpä nyt ole niin ennakkoluuloinen ;D
PoistaKivalta kuulostaa resepti!
VastaaPoistaJa näyttää niin hyvältä!
Sari; on se herkkua :)
PoistaVau, tämäpä onkin jännää leipää, on varmaan hyvää :)
VastaaPoistaKirsti; ei muuta kun testaamaan :)
PoistaOlipa mielenkiintoinen leipäohje. Uskaltaisikohan kokeilla. Tein muuten sitä lakristipannacottaa ja aivan taivaallista. Isäntäkin rakastui siihen. Jätin kyllä sen vaniljasokerin pois, koska minulle oli riittävän makea ilman sitäkin. Liisa
VastaaPoista