maanantai 15. elokuuta 2016

LAKRITSILEIPÄ


Edellisessä postauksessa lupasin kirjoittaa lakuleivän ohjeen tänne blogiin.
Lakritsileivän reseptin olen löytänyt Glorian ruoka ja viini- resepteistä.
Vähän muokkasin omiin tarpeisiin.
Leipä tehdään samalla periaatteella kuin saaristolaislimppukin.
Maltaiden sijasta käytetään lakritsia ja lakritsijauhetta.


Lakritsijauhe on tällaisessa tölkissä,
löytyy marketin mausteosastolta, maksaa noin kolme ja puoli euroa.

LAKRITSILEIPÄ

tästä annoksesta tulee 3 leipää n. 1 litran vetoisiin vuokiin

200 gr lakritsia (Halvan lakumatot on helppo paloitella)
10 dl appelsiinituoremehua
2 palaa tuorehiivaa
2 dl muscovadosiirappia
4 tl suolaa
2 rkl lakritsijauhetta
1 dl neljän viljan hiutaleita
4 dl ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
5 dl hiivaleipäjauhoja

tästä annoksesta tulee yksi leipä n. 1,5 litran vetoiseen vuokaan

100 gr lakritsia

5 dl appelsiinituoremehua
1 pala tuorehiivaa
1 dl muscovadosiirappia
2 tl suolaa
1 rkl lakritsijauhetta
0,5 dl neljän viljan hiutaleita
2 dl ruisjauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl hiivaleipäjahoja


Voiteluun
n. 0,5 dl kuumalla vedellä notkistettua muscovadosiirappia


Leikkaa lakumatot saksilla pieniksi paloiksi.
Murenna hiiva kulhoon ja kaada päälle kädenlämpöinen appelsiinimehu,
sekoittele kunnes hiiva on liuennut.
Lisää lakupalat, hiutaleet, siirappi, suola, lakritsijauhe ja jauhot.
Sekoita taikina tasaiseksi.
Anna kohota liinan alla lämpimässä n. tunti.

Kaada taikina hyvin voideltuihin vuokiin ja anna kohota peitettyinä vielä n. puoli tuntia.

Paista 175 asteisen uuni alatasolla n 1 tunti.

Voitele kypsät leivät siirappivedellä.

Taikina on todella pehmeää, vellimäistä.
Taikina kohotetaan periaatteessa kahteen kertaan, ensin tunti kulhossa
ja sen jälkeen vielä puoli tuntia vuoassa.
Vuokiin kaadettaessa ilmakuplat häviävät taikinasta,
mutta se kohoaa uudelleen vuoissa.
Vuoat kannattaa voidella hyvin, alkuun vain sipaisin pinnoitetut vuoat voilla ja leipä tahtoi tarttua vuokiin, mutta kunnon voitelu auttoi tähän ongelmaaan



Kohotan lakuleivät, kuten saaristolaisleivätkin kakkukupujen alla,
jos ne peittää muovilla tai liinalla, pehmeä taikina tarttuu peitteeseen.


Lakuleivän, kuten saaristoleivän maku paranee kun sen antaa tekeytyä pari päivää.
On se kyllä lämpimänäkin niin hyvää.

Vahvan makuista juustoa seuraksi, täydellistä!


Marja

21 kommenttia :

  1. Kuulostaa todella jännittävältä! Mustikin tuli tähän ihmettelemään melkein mnäppäimistön päälle.-
    Uskon, että maistuu taivaalliselta vanhan goudan kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila; Ei välttämättä heti uskoisi, mutta tämä ON hyvää. Melkein kuin kakkua :)
      Oi, Mustille silityksiä ja rapsutuksia ♥

      Poista
  2. Hyvän näköistä leipää. Onnistuisikohan tuo leipä riisi- tai maissijauhoista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unelma; On se hyvää :). Sinulla on varmaan varastossa gluteenittomia leipäreseptejä, eiköhän niihinkin sovi lakritsi mausteeksi....

      Poista
  3. Kaiikea sitä kokeillaankin - kohta tätä meilläkin ...ainakin mieleni tekee

    VastaaPoista
  4. Pitäisiköhän kokeilla? Vesi tuli kielelle ohjetta lukiessa ja kuvia katsellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Between; kokeile ja kerro mitä tykkäät :)

      Poista
  5. Oho, mikä makuyhdistelmä. Niin mielenkiintoinen resepti, että testiin menee. Saaristolaisleipää onkin monet kerrat tullut tehtyä.

    VastaaPoista
  6. Kiitos mielenkiintoisesta reseptistä. Pitää kyllä kokeilla.

    VastaaPoista
  7. Kannattaa kokeilla! Itse leivoin melkein heti, kun sen ko. lehdestä luin. Mukavan makeaa, vähän erilaista kuin perinteinen saaristolaisleipä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rouva Hyrskyn Myrskyn; poikkeaa kyllä perinteisestä saaristolaisesta, ihan mielenkiintoinen kuitenkin :)

      Poista
  8. Hmmm...tykkään lakritsista ja tykkään leivästä, mutta yhdessä....empä tiedä....:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hannele; noooh, äläpä nyt ole niin ennakkoluuloinen ;D

      Poista
  9. Kivalta kuulostaa resepti!
    Ja näyttää niin hyvältä!

    VastaaPoista
  10. Vau, tämäpä onkin jännää leipää, on varmaan hyvää :)

    VastaaPoista
  11. Olipa mielenkiintoinen leipäohje. Uskaltaisikohan kokeilla. Tein muuten sitä lakristipannacottaa ja aivan taivaallista. Isäntäkin rakastui siihen. Jätin kyllä sen vaniljasokerin pois, koska minulle oli riittävän makea ilman sitäkin. Liisa

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥