tiistai 26. tammikuuta 2016

Talvenselätyskemujen Porkkanakakku

Eilen illalla oli syytä juhlaan!

Tosin juhlimme muutaman päivän myöhässä,
 sillä Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan 
Heikin päivä 19.1. on  talven keskikohta,
 jolloin karhu kääntää kylkeä ja talven selkä paukahtaa poikki.
No, eilen oli nollakeli ja selvästi tunsi, että ollaan siirrytty 
talven jälkipuoliskolle.
Tänään aamulla olikin ikkunasta avautuva maisema tyystin erilainen,
 kuin vielä eilen illalla.
Lumikuorrutteen sijasta puiden oksia koristivat vesipisarat.
Kunnon keväinen loskakeli!
Pihatie on kuin paraskin luistinrata!
Potkukelkka on onneksi rappujen vieressä odottamassa.

Kustaa Vilkunan mukaan kevät alkaa noin kuukauden kuluttua;
Helmikuun 24. päivä eli Talvi-Matti on kevätkauden alkupäivä,
 jolloin kaivojen vesi on alimmillaan ja aurinko alkaa jo sulatella räystäitä. 
Uudet kemut tiedossa silloin :)

Tällä kertaa ei ollut kasvaribileitä.
Olisi pitänyt luoda polku kasvarille ensin.

Nythän ne lumet lähtevätkin ihan itsekseen :)

Kasvarissa on vielä joulukuusi ja kaikki muutkin joulukoristeet.
On ollut ihan liian kylmää lähteä siivoamaan niitä pois.
Jouluvalot olen sieltä toki jo sammuttanut.
Ehkä ensi viikonloppuna siellä voisi jo pitää joulukoristeiden poistokekkerit.
Ensin siivottaisiin joulu pois ja sen jälkeen vaikka laskiaispullia ja kaakaota.....

Eiliset kekkerit aloitettiin käymällä elokuvissa katsomassa Marko Röhrin "Järven tarina".
Kaunis ja mielenkiintoinen elokuva.
Suurimman vaikutuksen teki sudenkorennon kuoriutuminen.
Ihana oli myös röyhtäilevä majavanpoikanen :)
Olimme salissa kahdestaan, yksityisnäytös siis!
Arki-iltaisin elokuvissa ei todellakaan käy paljon väkeä.
Toisessa salissa meni  StarWars, sinne näkyi menevän neljä katsojaa....


 Kotona talvista kuoharia ja mehevän kuohkeaa porkkanakakkua.
Risuverstaalta kävin hakemassa pelakuun kukkia koristeeksi.
Nekin ovat syötäviä 
Nämä kukat eivät ole saaneet Sprutzit-käsittelyä, ei ole vielä näkynyt kirvoja.

Kukkakaupasta ostin nipun terttuneilikoita, pari tertturuusun oksaa ja vähän vihreää.
Tuli niin keväinen kimppu!

Tässä vielä porkkanakakun ohje,
alkuperäisen ohjeen olen löytänyt  Cebicin keittiössä-blogista

Vähän olen muokannut ohjetta kuitenkin.



 PORKKANAKAKKU

2 kananmunaa
2 dl sokeria
3 dl porkkanaa raastettuna
2 rkl appelsiinimehua
2 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljauutetta
0,75 dl rypsiöljyä

kuorrutus
75 g Philadelphia-tuorejuustoa 
75 g voita
3 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta


koristeluun

mantelirouhetta



Voitele ja jauhota n. 26 cm piirakkavuoka.
Ota kuorrutteen voi ja tuorejuusto lämpiämään huoneenlämpöön.


Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.
 Sekoita kulhossa vispilällä kaikki taikinan ainekset listan järjestyksessä.  
Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa keskitasolla n. 40-45 minuuttia,
 juuri ja juuri kypsäksi. 
 Vatkaa tuorejuusto ja voi tasaiseksi seokseksi ja lisää siihen 1 dl tomusokeria kerrallaan, 
jatka, kunnes kaikki tomusokeri on käytetty, lisää lopuksi joukkoon vaniljauute. 
Vatkaa voimakkaasti vielä muutama minuutti, että kuorrutteesta tulee oikein kuohkeaa.
Levitä kuorrute jäähtyneelle piirakkapohjalle, koristele mantelirouheella.
Laita vähäksi aikaa jääkaappiin jähmettymään ennen tarjoamista.

Koristelin tämän kakun mantelirouheen lisäksi appelsiininkuorisuikaleilla
ja pelakuun kukilla.
Kesällä onkin jo vaikka mitä koristelumahdollisuuksia,
tuoreet mansikat, punaherukat, kehäkukat, orvokin kukat, krassin kukat

Herkullinen, kuohkea ja todella helppo tehdä.
Kannattaa kokeilla!





Reippaan loskaista loppukuuta!


Marja

21 kommenttia :

  1. Ihana virkistävä vesikeli! Paitsi sitten kun se jäätyy ja siinä joutuu luistelemaan... mutta ei ajatella sitä vielä!
    Voi nam mikä kakku. Sun postauksissa täytyisi olla joku varoitus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila; ihan totta! Nyt ei ole vähän aikaa luvassa pakkasia, ehkä lumet sulvat kokonaan, niin ei tarvitse liukastella kun tulee pakkasta. Meillä on osa pihatiestäkin jo ihan sula, pääsee postilaatikolle ihan kesä(sade)kelillä :)
      Tuo kakku on kyllä varsin herkullinen :)

      Poista
  2. Herkullisen näköinen porkkanakakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sari; kiitos, ihan hyvältä maistuu kyllä :)

      Poista
  3. Vesikeli kyllä..piha ja tiet lilluna. Ei se mitään jos täst vaa kevät tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. TainaT; juu, vesikeliä tuntuu piisaavan. Kyl se kevät tulee....

      Poista
  4. Aina löytyy aihetta juhlaan, eikä talven taittuminen ole laisinkaan hullumpi syy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Between; kyllä ja tuo on yksi parhaista juhlan aiheista :)

      Poista
  5. Porkkanakakku ja kuoharia!
    Lähes täydellistä!
    Tai no, nuo kukat tekevät kyllä siitä täydellisen!
    Viehättävä pelakan kukka kakun päällä!

    VastaaPoista
  6. Kyllä aina on syytä juhlia:-) Herkullisen näköinen porkkanakakku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helinä; kyllä, aina pitää keksiä juhlan aihe!

      Poista
  7. Herkullisen näköinen porkkanakakku ja sen kyytipoikana ihanaa kuohujuomaa. Nyt kyllä näyttää siltä, että kevät tulee ajoissa ja toivotankin kyllä tervetulleeksi. Talvesta olen jo saanut tarpeeksi. Mukavaa loppuviikkoa tv Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa; Kiitos :)
      Ainakin tällä hetkellä näyttää kevään tulo edistyvän hyvin. No, ehditään tässä vielä varmaan lunta ja pakkastakin saada ennen huhtikuuta....
      Kiitos samoin!

      Poista
  8. Kevät, tule jo! En ehkä jaksa enää odottaa. Enkä ehkä kestä tuota kakkuakaan, liian herkullisen näköinen :D Yritin tiirailla sitä skumppaa, mitähän se olikaan? Onko kuivempaa vai makeampaa? Etiketti näyttää kivalta. Nähdään tiistaina! :)
    -Outi-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Outi; nyt ei voi muuta kun vaan kärsivällisesti odottaa. Kärsivällisyys on hyve, tiedäthän :D
      Tuo skumppa on suht makeaa, vältän ostamasta mitään kuivaa....
      Jee, tiistaihin on enää vähän aikaa!

      Poista
    2. Niin se kai on, tai olisi jos sitä kärsivällisyyttäkin olisi :D
      Ja makeita kuohareita suosin minäkin, niin täytyykin laittaa etiketti muistiin. Oliko ihan paikallisen liikkeen valikoimissa?

      Poista
    3. On sitä, kun vähän kaivelee....
      No voi, en nyt muista, onko tuo ostettu laivalta vai täältä, se ehti olla jo jonkun aikaa tuolla kaapissa....

      Poista
    4. Kävin tarkistamassa alkon sivuilta, on tilaustuote, hinta 12.89. Olen siis ostanut laivalta, kun en ole koskaan alkosta mitään tilannut.

      Poista
  9. Kiitos ohjeesta! Tulee heti käyttöön koska ei tarvitse vaahdottaa mitään:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kati; on kyllä näppärä, sen kun sekoitaa aineet keskenään. Paitsi kuorrutetta pitää vähän vatkata :D Mutta on kyllä herkullista :)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥