sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Aini Aleksandran joululimppu


 Tänään oli leipäpäivä.
Saaristolaisleipää ja joululimppua.

Meillä tuoksuu nyt aika herkulliselta.



Joululimppu onnistui suorastaan täydellisesti,
joten päätin laittaa reseptin tännekin.

Mummulta perityllä reseptillä tehdyt limput kuuluvat ehdottomasti jouluun.

Vanhoilla, mummun resepteillä tehdään ruoat rakkaudella ja ajan kanssa.

Itse taikinan sekoittaa nopeasti, mutta kohottaminen vaatii aikaa n. 2,5 tuntia
ja kypsentäminen kestää vielä n. tunnin.

Siinä taikinan kohotessa voi tietysti puuhailla kaikkea muuta.
Minä kudoin sukkaa.


Joululimppu
(2 limppua)

0,5 l piimää
1,5 dl ruishiutaleita
50 gr hiivaa
1 dl sokeria
1,5 dl siirappia
1 rkl suolaa
1,5 rkl pomeranssia
1 rkl fenkolin siemeniä
50 gr voita sulatettuna
2 dl (Anni Helenan) kakkujauhoa
6 dl vehnäjauhoa
5-6 dl hiivaleipäjauhoa

voiteluun voi-kahviseosta

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi.
Mittaa kulhoon ruishiutaleet ja kaada hiutaleiden päälle n. 4 dl lämmitettyä piimää.
Anna hiutaleiden turvota n. 10 min..
Liuota hiiva loppuun piimään.
Lisää piimä-hiutaleseokseen liuotettu hiiva, sokeri, suola ja fenkoli.
Sekoita pomeranssi pieneen määrään jauhoja ja lisää taikinaan.
Lisää siirappi ja sulatettu voi.
Lisää jauhot erissä ja vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa ja irtoaan kulhon reunoista.

Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa n. 1,5 tuntia.

Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele limpuiksi.


Anna limppujen kohota leivinpaperilla päällystetyllä pellillä
liinan alla n. puoli tuntia.

Pistele limput haarukalla.

Anna kohota vielä n. puoli tuntia.

Kypsennä limppuja uunin alaosassa 175 asteessa 15 minuuttia.

Ota limput uunista ja voitele voi-kahviseoksella.

Jatka kypsentämistä vielä n. 35-40 minuuttia.
Paistamisen loppuvaiheessa limput voi peittää foliolla tai leivinpaperilla
 jos pinta näyttää tummuvan liikaa.

Voitele kypsät limput voi-kahviseoksella.
Peittä liinalla ja anna jäähtyä ritilällä.


Alkuperäisessä reseptissä käytetään ainoastaan vehnäjauhoja,
itse käytän n. puolet hiivaleipäjauhoja.
Tavallisen sokerin sijasta käytän ruokokidesokeria.

Fenkolin siemenet murskaan morttelissa.




Eilen vielä ihailtiin Onnin kanssa lumipeitettä.


Aamuun mennessä oli lumi kadonnut



Havu- ja risutyömateriaalit löytyivät taas kun lumi häipyi.
Muutama risusydän tuli tänään valmiiksi.

Iloa viikkoosi!



Marja

11 kommenttia :

  1. Voi kun on upeat, pulskat limput. MInulta ei ikinä onnistu. Pulskina laitan uuniin ja lättänöinä otan pois ;) Tätä on ollut liki puolivuososataa, mutta en vain luovuta. Pitkää ikää vain täytyy toivoa, että saan onnistumaan, kun kehittyminen on tätä vauhtia :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos taas hyvästä ohjeesta! Rakastan joululimppua, joten kokeilen samantien tuota ohjetta. Tuoksut on varmasti huumavat. Mukavia leipomispäiviä sinnekkin! T.-Ride-

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeesta. Melkein aistin tuoksun tänne saakka :) Terkuin Liisa

    VastaaPoista
  4. Kiitos! Kopsasin talteen leipäohjeesi!

    VastaaPoista
  5. Ihailkaa te vaan lunta, minä ihailen Onnia :-)

    VastaaPoista
  6. Olipa ihania limppuja, nousseet niin tasaisesti! Vanhoilla ja hyväksi havaituilla resepteillä kyllä herkut syntyvät! Onnilla on varmaan mukavia hiirijuttuja mielessä, aikas vinkeä ilme!

    VastaaPoista
  7. Leivän tuoksun voin melkein tuntea. Näyttää hirmu maukkaalta.

    Kun näin pikkukuvan, ensin kuva näytti Hesan hiljaisuuden kappelilta Kampilla.. hi. Mutta olikin hyvännäköinen limppu.

    VastaaPoista
  8. Kyllä teillä on varmaan ihana asua, kun joka päivä tuoksuu joku ihana: pulla, pipari ja nyt joululimppu. NAM!

    VastaaPoista
  9. Voi tuota Onnia...on se niin mahtava...tykkään!

    VastaaPoista
  10. Aivan täydellisen näköinen ja taatusti myös makuinen leipä.

    VastaaPoista
  11. Kiitos, kun laitoit reseptit ja "koeleivoit" meidän puolesta.
    Taidan tehdä samaa joululimppua sitten joulupöytään.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥