maanantai 17. maaliskuuta 2014

Tyrnivanukas ja kissanpäivät

Kevätloma alkoi ihan vähän talvisissa merkeissä.
Lunta ei sentään ole, mutta viime yönä mittari oli käynyt -8 asteessa.
Päivällä on juuri ja juuri päästy plussan puolelle.

 Eilen illalla kuistin kukat pelastettiin yöksi tuulikaappiin.

Siinä ovat edelleen.
Kannetaan ne nyt illalla risuverstaalle taimien seuraan.
Saavat olla siellä meidän Ruotsin-reissun ajan.
Vaikka Artisti tuleekin reissun ajaksi talkkariksi,
hänen toimenkuvaansa ei ole ennenkään kuulunut kukista huolehtiminen.
Hänellä on täysi työ pitää kissat tyytyväisinä.....

Eilen illalla laitoin paksun harson helmipensaan päälle,
saman peiton alle sopivat vieressä kasvavat atsaleatkin.
Mansikkamaallekin levitettiin harso.
Mansikoilla ei ole koko talvena ollut lunta kukka-aiheidensa suojana.
Eipä kyllä ole ollut pakkasiakaan täällä.
Harso saa olla siellä paikoillaan lämpötilaeroja tasoittamassa siihen asti,
 kunnes pitää leikata nurmikko käytäviltä.


Tänään leivoin porkkanasämpylöitä Artisti-talkkarille.



Itsekin iltapalaksi muutama mutusteltiin Kissanpäivät-teen seurassa.


Tyrnivanukasta tein eilen neljän hengen annoksen,
joten saatiin herkutella vielä tänäänkin.
Oi että, tykkään niin tyrnin mausta!

Vanukkaan ohjeen olen saanut ystävältäni.
Vanukkaassa maistuu sopivasti tyrni, maku ei ole liian kirpeä
ja vanukkaan rakenne on niin pehmeä ja suussasulava!


Tyrnivanukas

vanukkaan voi tehdä annosmaljoihin tai yhteen isoon vuokaan


10 hengen annokseen tarvitaan:

3,75 dl tomusokeria
2,5 dl tyrnimehua
5 keltuaista
4 dl kermaa
2,5 tl vaniljasokeria tai -uutetta
7 liivatelehteä

4 hengen annokseen tarvitaan:

 1,5 dl tomusokeria
1 dl tyrnimehua
2 keltuaista
1,5-2 dl kermaa
1 tl vaniljasokeria tai -uutetta
3 liivatelehteä


Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi

Vatkaa tomusokeri, tyrnimehu ja keltuaiset tasaiseksi seokseksi.

Jatka vatkaamista vesihauteen päällä, kunnes seos on saostunut kiisselimäiseksi ja kiiltäväksi.
Laitoin teräskulhon kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle.


n. 20 minuutissa seos muuttui kiisselimäiseksi

Jäähdytä kylmässä vesihauteessa, vatkaa samalla vaahdoksi.
Seuraavaksi laitoin kulhon kylmään veteen ja vatkasin sähkövatkaimella n. 5 min.

Lisää seokseen vaniljauute ja kuumaan vesitilkkaan sulatetut liivatteet


 sekoita lopuksi joukkoon vaahdotettu kerma


Kaada seos annosmaljoihin tai kylmällä vedellä huuhdeltuun vuokaan.
Anna hyytyä muutama tunti tai yön yli.

Kumoa vanukas vuoasta tarjoilulautaselle.


Värinsä puolesta sopii hyvin pääsiäispöytäänkin

Mukavaa maanantai-iltaa!



Marja

7 kommenttia :

  1. Kauniit kukat ja herkullisen näköinen vanukas, ja terveellinen :)

    VastaaPoista
  2. Oi vitsit, kukahan tekisi minullekin tuollaista herkkuvanukasta! Onnekas Artisti. Värinsä puolesta vanukas käy myös talviseen ankeudenestoon, annoshan on kuin itse aurinko.
    Hyvä että kissojen tyytyväisyys on etusijalla ;-)
    Mukavaa matkaa!

    VastaaPoista
  3. `Kissat täytyy kyllä ensin hoitaa kun mamma on poissa..se on totta!
    Kummallista kun tuli taas nälkä näillä sivuilla...

    VastaaPoista
  4. Ihana kukkakimara ja niin herkullisen näköinen tyrnivanukas ja varmaan maku taivaallinen. Minulla on puutarhassa kasvamassa kaksi "Tyttiä" ja "Tarmo", mutta vielä sato on ollut vähäinen.

    VastaaPoista
  5. MUkavaa reissua ja paljon kukkia ja muita kasveja iloksi.
    Tuota tyrniruokaa pitäisi kokeilla!

    VastaaPoista
  6. Olipas herkullisen näköistä vanukasta, ihan herahti vesi kielelle! Sinä sait narskusi pelastettua, mun paleltua napsahtivat ulkokuistiin :(

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥