sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Bataattilaatikko



Myyjäisiä varten olen tehnyt hienosäätöä bataattilaatikkoreseptiini.
Muutamana jouluna tämä on korvannut meillä imelletyn perunalaatikon.
Makuasia tietenkin, mutta minusta tämä on parasta jouluisista laatikoista.
Valmistuu paljon nopeammin kuin imelletty perunalaatikko,
eikä kuohu uunissa.

Tämän reseptin olen yhdistellyt useista eri resepteistä.

Tästä annoksesta riittää kahteen 8.5 dl:n (700 gr) alumiinivuokaan.
Vuokaan pitää laittaa raakaa seosta n. 820 gr, että valmiin laatikon paino olisi 700gr.
(Tuo yllä oleva on lähinnä itseäni varten muistiksi, 
kun kuitenkin taas ensi vuonna ennen myyjäisiä pähkäilen samaa asiaa..)

Omaan joulupöytään laatikko tehdään oikeaan vuokaan, 
tähän annokseen tarvitaan n. parin litran vetoinen vuoka.

Tällä reseptillä syntyy kuohkea, sileä ja kermaisen täyteläinen
laatikko, joka ei ole liian mausteinen.

Bataattilaatikko

1,5 kg (3-4 kpl) bataatteja
0,5 dl siirappia tai muscovadosokeria, jota itse käytän
1,5 tl suolaa
1 tl inkivääriä
2  rkl sitruunamehua
0.5 dl spelttimannaryynejä
1 kananmuna
2 dl kuohukermaa

vuokaan voita


Kuori ja lohko bataatit.


Keitä mielellään höyrykattilassa (voit keittää myös vedessä) kypsiksi.
Kypsyvät tosi nopeasti, tämä määrä kypsyy höyrykattilassa n. 20 minuutissa.
Kaada kypsät lohkot kulhoon (valuta keitinvesi tarkkaan pois, jos olet keittänyt vedessä)
 ja soseuta sileäksi sauvasekoittimella tai perunasurvimella.
Lisää sokeri ja suola ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.
Makeutta ei tarvita tuon enempää, sillä bataatti itse sisältää runsaasti tärkkelystä ja sokeria.

Anna jäähtyä haaleaksi, lisää inkivääri, sitruunamehu ja mannaryynit.
Vatkaa erillisessä kulhossa muna ja kerma niin, että kananmunan rakenne rikkoutuu,
lisää seos bataattiseokseen.
Vatkaa vielä sähkövatkaimella  kuohkeutta seokseen.

Kaada seos voideltuun vuokaan
ja kypsennä uunin alatasolla 150 asteessa n. 1,5 tuntia.



Bataattilaatikko maustetaan usein myös muskotilla,
mutta itse en pidä sen mausta, joten minun laatikostani sitä ei löydy.
Kanelia tai kardemummaakin voi kokeilla mausteeksi.


Bataatti (Ipomoea batatas) kasvaa luonnonvaraisena Keski- ja Etelä-Amerikassa,
jossa sitä on viljelty jo yli 5000 vuoden ajan.
Nykyään sitä viljellään lämpimillä alueilla ympäri maailman.
Täällä meillä täytyy tyytyä tuontibataatteihin,
sillä sen viljely vaatii lämpimämmät olosuhteet kuin  täällä Suomessa vallitsee.


Bataatti on hyvin kaukaista sukua perunalle,

lähempi sukulainen on  kesäinen köynnöskasvi, päivänsini!


Oikein mukavaa ja herkullista joulunalusaikaa!



Marja

12 kommenttia :

  1. Oi tuo on hyvää, herkullista suorastaan. En ole kyllä ikinä tehnyt, syönyt vain toisten tekemää ;) Kiitos ohjeesta, jospa tulisi tehtyä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tylsä Mörökölli; ole hyvä vaan :) Ihan hyvää on, meillä ollaan nyt syöty tätä mooonta kertaa peräkkäin, kun olen tehnyt säätöjä reseptiin. Vielä ei ole kyllästytty. Täytyy nyt ehkä pitää taukoa, ettei vaan kyllästy juuri ennen joulua.....

      Poista
  2. Tuotapa voisi kokeilla, uusi tuttavuus, kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  3. Hei. Miekin oon ostanut marketista bataattivuokaa, tykkään siitä, mukavan makea, muttei voi syödä montaa kertaa peräkkäin. Lisäksi syyvvään pannulla käristettyjä nakkeja tai makkarapihvejä. Ovat suolapalana mukavia makean bataattimuusin kanssa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Joku suolainen varmasti maistuukin tämän kanssa :)

      Poista
  4. Suurkiitos ohjeesta! Bataattilaatikonkaan "olemus" ei varmaan kärsi pakastamisesta, jos nyt sattuisi suurempikin innostus iskemään.
    Olemme äidin kanssa parina jouluna syyttäneet "tämänvuotisia lanttuja", kun ei tahdo saada enää hyvää lanttulaatikkoa millään. Hyvin käy minunkin mielestäni bataattilaatikko korvaajaksi niin peruna- kuin lanttulaatikolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sirkku; kestää kyllä hyvin pakastamisen, kun sulattaa siten hitaasti jääkaapissa. Laatikon voi myös pakastaa raakana ja kypsentää myöhemmin.
      On niissä lantuissakin eroja, toisinaan ovat niin karvaan makuisia. Mistä mahtaa sekin johtua, kesän sateista tai kuivuudesta.......

      Poista
  5. Kiitos kokeilen tätä ohjetta, mutta kyllä imelletty perunalaatikko on minulle ihan ehdoton joulun tuoja. Johtuu varmaan ajoista jolloin minun lapsuuden kodissani sitä valmistettiin myös muulloin.
    Länsi-Uudellamaalla "uunipuuroa" tarjottiin melkein koko kylmän talven ajan.
    Sisareni on kovasti tykästynyt bataattilaatikkoon ja hän on sillä korvannut lanttulaatikon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molley; tämä on kyllä ihan hyvää.
      Toisaalta juuri jouluruokiin liittyy niin paljon tunteita ja muistoja, että ei niitä perinteitä kannata väkisin ryhtyä muuttamaan.
      Kokeile tätä bataattilaatikkoa vaikka pikkujoululaatikoksi :)
      Bataattilaatikko onkin miedomman makuista kuin lanttulaatikko, perunalaatikon vaihtoehtona tämä on ehkä juuri sen makeuden takia. Imelletty perunalaatikkohan on myös makeaa.

      Poista
  6. Ei pitäisi nälkäisenä katsella ja lukea tällaisia ohjeita. Hyvä, ettei kuola valu näppikselle...

    VastaaPoista
  7. Perunalaatikon voi valmistaa siirapilla makeuttamalla. Keitetään perunat kypsiksi ja soseutetaan. Soseeseen lisätään suola maito ja muut mahdolliset mausteet. Siirappia puoli desilitraa kiloon perunoita yleensä riittää - mutta tietenkin maun mukaan. Paistetaan 140-170 asteisessa uunissa runsas kaksi tuntia.

    Siirapilla makeutettu perunalaatikko valmistuu kolmessa tunnissa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥