keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Nordiska Trädgårdar 2017 vol.3

Ideapuutarhat saivat minut tänä vuonna vähän ymmälleen.
Puutarhoja, sanan varsinaisessa merkityksessä, ne eivät olleet.
Otin vasta nyt jälkikäteen selvää messujen tämänvuotisesta teemasta, 
jos ideapuutarhojen ajatus olisi sen avulla paremmin avautunut.

 Frodigt och roligt – En trädgård kan vara lustfylld, rogivande men även underhållande. 
Den kan inspirera både till skratt och till avkoppling. 
Kort sagt, en plats för det goda livet som får oss att må bra. 
En plats där vi kan ta ut svängarna ordentligt och inreda med träd, växter och oväntade detaljer. Oavsett om du har en liten balkong eller en stor trädgård - låt den vara frodig och rolig! 

Ihan oma käännös:
Rehevää ja hauskaa
Puutarha voi olla miellyttävä, rauhoittava mutta myös viihdyttävä.
Se voi inspiroida nauruun ja rentoutumiseen.
Lyhyesti sanottuna, paikka hyvälle elämälle ja hyvinvoinnille.
Paikka, jossa voimme hellittää kunnolla ja sisustaa puilla, kasveilla ja yllättävillä yksityiskohdilla,
Riippumatta siitä, onko sinulla pikkuinen parveke, vai iso puutarha - anna sen olla rehevä ja hauska!

Ei kauhean paljon auttanut tämäkään.
Lisäksi puutarhoja oli tosi vaikea kuvata, vaikka ihmisiä ei aamulla vielä paljoa liikkunutkaan.
Puutarhoilla ei ollut "seiniä", kuvien taustalla näkyvät muut osastot ja ständit.
Kuvat ovatkin siitä syystä pääasiassa pelkkiä yksityiskohtia.Toinen ideapuutarha koostui korkeista ruokorakennelmista, ruosteisista taotuista esineistä, kuivista saniaisen lehdistä. joiden joukosta kasvoi kirjopikarililjoja ja esikoita.
Retkieväät oli katettu viltille.
Täytyy myöntää, että ruotsinkielentaitoni ei riittänyt ymmärtämään ihan kaikkea, 
mitä tässä kerrottiin.
Tämän puutarhan jury asetti kakkossijalle.


Nämä köynnöstuet olisin voinut haluta meillekinTässä toteutuksessa oli sievää ja keväistä tunnelmaa.Juryn ykkönen ja yleisön ylivoimainen suosikki keräsi 75 % yleisöin äänistä!
 Perinteisin toteutus, puinen polku veden yllä kiemurteli runsaiden ja värikkäiden sipulikukkaistutusten välissä.


Viidennessä puutarhassa ei ollut kasveja ensinkään,
Vettä, usvaa ja kuplia. 
"Skandinavisk enkelhet med vackert materialval.  
Den svarta vattenspegeln i kontrast med den trollska dimman tillsamman
 med det rofyllda porlandet ger ett lugn.
 Snart blir de Milleslika skulpturerna vackert ärggröna." 
totesi jury ja asetti tämän kolmannelle sijalle.
Sellaiset olivat ideapuutarhat.

Seuraavaksi kaikkea muuta kivaa, mitä messuilla nähtiin.


Marja

23 kommenttia :

 1. Ainakaan mielikuvitusta ei puuttunut näiltä näyttelyn rakentajilta. Kiitos näistä kuvista, on ihanaa tällaiselle kotitontulle päästä mukaan virtuaalisesti.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unelma; mielikuvista ja luovuutta on täytynyt käyttää, sillä tämäkin oli myös kilpailu. Erottua pitää muista.

   Poista
 2. Näitä messukuvia on sitte kiva kattella, ku en itte viäläkää sinne päässy. Mäki tykkään tuasta voittajapihasta. Nua erellisten postausten parvekkehet ja terassit on mun makuhun pikkuusen liian täynnä, mutta löytyyhän niistä palio ihania yksityyskohtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika; kiva, että kuvista on iloa :)
   Voittajapihassa oli kyllä eniten puutarhamaisuutta, kukkia ja eläviä kasveja.

   Poista
 3. No nyt kyllä naurattaa, en ollut tässä kohdin perehtynyt ideapuutarhaan ollenkaan, vasta myöhemmin ja ajattelin että joku ihan oikeasti minulta meni ohi, kun Intianmintun kanssa ideapuutarhoista puhuitte, olin sujuvasti ihan hiljaa!! Ei mennytkään, kuvasin noita paikkoja kyllä onnellisena, mutta puutarhoiksi en niitä oikein mieltänyt ollenkaan. Olisi pitänyt etukäteen perehtyä messujen sisältöön aiemmin, olin vain niin intoa piukassa ettei tullut edes mieleeni :D

  Kauniita ja viihtyisiä yksityiskohtia noissa kaikissa löytyi ja helposti kotipihaan sovellettaviakin, mutta puutarhaksi voittajapihaa lukuunottamatta muita ei voi oikein mieltää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila; Nuo ideapuutarhat eivät kyllä tällä kertaa olleetkaan puutarhoja sanan varsinaisessa merkityksessä. Paljon luovuutta vaativia tilataideteoksia ennemminkin. Mutta kaikenlaisia kivoja yksityiskohtia niistäkin löytyi. Ne ruoko-osaston köynnöstuet olisin niin halunnut itsellenikin. Otin kyllä ylös niiden valmistajan tiedot. Ehkä joskus...

   Poista
 4. Joo, samoja mietteitä kuin Sailalla tuossa yläpuolella. Harva näistä ihan suoranaista ideaa voi omaan puutarhaansa ottaa, mutta inspiraatiota ja jotain ajatusta kylläkin. Näiden ideapuutarhojen yksi tarkoitus on varmasti herätellä ihmisia ajattelemaan laajemmin ja avarammin kaikkia mahdollisuuksia sekä esitellä uusia juttuja.
  Kova homma on ollut noiden rakentamisessa messuja varten. Hatun nosto sille!
  Mun suosikki on toi 3. De hulda timmarna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riina; nyt oli varmasti haluttu esittää jotasin uutta ja erilaista, ja saihan näistäkin toki kaikenlaisia ideoita. Silti vähän kaipasin vaikkapa parin vuoden takaisia ideapuutarhoja, ne olivat silloin suorastaan huikeita!
   Todellakin, työtä on noiden tekemisessä vaadittu!

   Poista
 5. Ideoita tai ei, niin ihana on näitä kuvia katsoa, kun en tänä vuonna ollut paikanpäällä. Tottahan toki on, ettei nuo ole ihan toteuttamiskelpoisia ainakaan täällä meidän leveysasteilla. Ehkä kuten Riina kommentoikin, tarkoitus on herätellä ihmisiä käyttämään mitä mielikuvituksellisimpia juttuja puutarhassa - vain taivas on rajana:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kati; Onneksi pääset monern blogin välityksellä mukaan tunnelmaan :)
   Kyllähän nuo ajatuksia herättävät ja muutama ideakin saattaa mukaan tarttua!

   Poista
 6. Mielenkiintoisia, näihin täytyy palata myöhemminkin!

  VastaaPoista
 7. Huikeita mielikuvituksen tuotteita ja mikäs ettei. Tällainen maalaistolleron on joskus vaikea
  kuvitella mitä kaikkea voi puutarhassaan tehdä, sekin on jo suuri myönnytys kun voi ilokseen kasvatta kasvimaallaan vaikkapa samettikukat ja porkkanat ihanasti yhdessä.
  En tiedä mutta nyt kun ajattelen vaikkapa omaa emäntäkouluun kuulunutta puutarhan käytännön työtä niin tärkeintä ehkä oli porkkanarivien täsmällinen suoruus kuin sato.
  Ihanat unelmat puutarhoista ja tosiaan taivas vain voi olla kattona ja uskallus kokeilla, meni syteen tai saveen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molley; Tuolla ravisteltiin perinteisiä puutarhakäsityksiä oikein kunnolla :D

   Poista
 8. Kiva näitä kuvia on katsella ja yksityiskohtia tarkkailla. Mallipuutarhan rakentaminen väliaikaisiin sisätiloihin keväällä, jolloin kasvit ovat vielä alkutekijöissään lienee varsin vaikeaa, joten ideapuutarhojen suunnittelijat päästävät luovuutensa valloilleen kilpaillakseen kävijöiden huomiosta. Mielelläni vastaavaa puutarhaluovuutta ja
  -hulluutta katselisin kotimaisillakin messuilla. Olisi aika jännä odottaa aina uusia messuja ja miettiä, mitä kivaa taas onkaan keksitty. Ja vaikka sitten äänestää vuoden voittajasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between; Vuodenaika tosiaan asettaa omat rajoituksensa, tai ainakin täytyisi olla suunnitelmat todella hyvissä ajoin valmiina, että ehtii hyötää tarvittavat kasvit täyteen loistoonsa juuri messujen ajaksi. Paljon oli huonekaluja ja muuta tavaraa noissa puutarhahoissa kasvien sijaan.

   Poista
 9. Moderneja ideapuutarhoja! Puutarhasuunnittelijat ja miksei myös me muut puutarhaintoilijat saamme ideoita, miten ulkotilaa voi käyttää. Kahdessa työssä on vesi lähes pääosassa. Tuntuu siltä, että joku taiteilija on työstänyt tuon kakkospuutarhan metallikukkineen ja ruokoseinineen. Yksinkertaista ja ilmavaa. Kolmonen on jotenkin perinteisempi. Minun mielestäni myös toimivampi. Siinä on selkeät linjat ja runsaat kevätkukkaistutukset sekä käytännöllinen istuinryhmä. Pidän myös tuosta ensimmäisestä työstä vanhoine esineineen. Se kuitenkin soveltuisi mielestäni enemmän parvekkeelle, että kaikki ihanat tavarat säästyvät sateelta. Vai ovatko nuo esineet kenties kasvihuoneessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene; Tällä kertaa puutarhat olivat kyllä melko moderneja. Eivät kuitenkaan kovin käytännönläheisiä ollenkaan. Ideoita silti riitti poimittavaksi omaankin käyttöön, vaikka tosiaan huonekaluja ja mattoja ei puutarhaan kannata viedä. Katetulle terassille ehkä voisi ajatella....

   Poista
 10. Ideapuutarhat tuntuvat enemmän tilataiteelta kuin varsinaisilta puutarhoilta, mutta hyvä mauste messuille. Hurjan paljon elämyksiä tuolla on ollut tarjolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cheri; tilataidetta tosiaan, tämähän oli myös kilpailu ja puutarhat ainakin eroittuivat toisistaan.

   Poista
 11. Oih nuo ruosteiset lumpeet sopisivat täydellisesti Lammen rannalle.

  VastaaPoista
 12. Jos rehevää ja hauskaa on ollut ajatuksena, niin niissä kahdessa se toteutui, muut oli muuta kuin reheviä. Omaan pelkistettyyn silmään se vesi ja usva osui parhaiten. Aikaavievää esillepano on ollut ja taitavaa.
  -Outi-

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥