lauantai 5. joulukuuta 2015

Ihan tonttuna

Yksi hidas bloggaaja ilmoittautuu!
Ei niinkään omasta tahdosta tai mistään periaatteesta.
Olosuhteiden pakosta ainoastaan.
Muutamissa blogeissa olen pikaisesti käynyt lukemassa juttuja hitaasta bloggaamisesta,
mielenkiintoinen aihe ihan, mutta en ole ehtinyt asiaan kantaa ottamaan.
Mielipide kyllä olisi...ehheh...

Nyt on niin paljon tonttupuuhia!


Kylän myyjäiset lähestyvät huimaa vauhtia.
Joku taatusti varastaa tunteja minun vuorokaudestani.
Asiaa ei yhtään helpota se, että vuorokaudessa ei ole enää ollenkaan valoisaa aikaa.
Yhtä hämärää tai suorastaan pilkkosen pimeää.
Vettä sataa.
Myrskytuulen kanssa tai ilman.

Kakkuja ja pikkuleipiä olen leiponut.
Aika mukavat tuoksut kotona koko ajan.


 Kaikista kivointa on ollut leipoa joulupipareita.
Äidin yli 60 vuotta vanhalla reseptillä ja vielä vanhemmalla
mummulta saadulla possumuotilla.
Sukupolvien ketju on mukana näissä pipareissa.
Aina on hyvä mieli näitä leipoessa.

 
Pipareita ja pikkuleipiä on valmiina jo vaikka kuinka paljon,
 joku kiva pakkaus pitäisi vielä kehitellä kaikille.


Euran rinkilöitäkin tein.
Olenhan Eurasta kotoisin ja äidin ystävä on joskus näiden niksit minulle opettanut.
Kotiseutua pitää muistaa.
Näitä tuli yllättäen hyvin monta.
Tässä jo on tottunut tekemään reilun annoksen taikinaa, että
saa edes muutaman rasian pikkuleipiä myyntiin.
Niinpä minulla oli puoli litraa kermaa, siinä sitten tein kertolaskuja.
Tarvitaan lisäksi puoli kiloa voita......
Annoksesta tulikin pari sataa rinkilää.
Oli siinä pyörittämistä.

Näihin ajattelin laittaa mukaan myös reseptin,
jonka katsoin Satakuntalaisesta Keittokirjasta.
Voi sitten joku itsekin pyöräyttää muutaman rinkilän.

Ohje on seuraavanlainen:

1 kortteli kermaa
1 naula voita
pieni pala hiivaa
vehnäjauhoja niin paljon, että saadaan kohtalaisen vahva taikina

Kerma lämmitetään huoneenlämpöiseksi,  siihen sekoitetaan hiiva 
ja vaivataan vehnäjauhot joukkoon.
Lopuksi sotketaan pehmennetty voi taikinaan.
Taikina saa nousta lämpimässä paikassa.
Taikina jaetaan pieniin osiin, osaset hierotaan tangoiksi, kieritellään sokerissa ja
asetellaan suoraan pellille rinkilöiksi.
Paistetaan miedossa uunissa ketunruskeiksi.
Siinä se.

Samasta kirjasta löytyy myös konjakkiplarien ohje.
Vähän epäilytti, kun ne ovat porilaisten pipareita!
Tein kuitenkin, kävin ostamassa oikein virallisen muotinkin.
Yllättäen nämä ovatkin oikein hyviä!

Laitanpa vielä ohjeenkin:

1 naula voita
1/2 naulaa sokeria
1/2 jumprua konjakkia
jauhoja tarpeen mukaan

Voi ja sokeri hierotaan vaahdoksi, lisätään viina ja jauhot.
Kaulitusta taikinasta otetaan lehden muotoisia pikkuleipiä.
Ne voidellaan kylmällä vedellä ja päälle ripotellaan sokeria
ennen paistamista.



Kakkujen koristelu on vielä vaiheessa.
mutta ne onkin paras koristella vasta ensi viikon lopulla.

Inkiväärivinokkaat ja vadelmasydämet ovat vielä leipomatta.
Ne vinokkaat onkin paras leipoa ihan viimeseksi, ne ovat meidän miesväen mielestä
parhaita pikkuleipiä ikinä! 
Pitää taktikoida, että jäisi jotain myyjäisiinkin.

Ensi viikolla ovat vuorossa saaristolaisleivät ja karjalanpiirakat.

Ai niin, 
ja laatikot, peruna-, porkkana- ja bataattilaatikkoa 
olen luvannut tehdä Mummun Pilkkumin
joululaatikkopöytään......

Havutyöt olisivat muovikasvarissa valmiina, vain nauhat ja muut koristeet puuttuvat.
Nyt on ollut niin kurjat ilmat, että millään ei ole tullut inspiraatiota niiden laittamiseen.
Ellei ensi viikolla ole joku päivä kaunista,
sitten ne on vaan pakko laittaa ihan ilman inspistä!

Tontut tulivat jo esille tonttulaatikon kätköistä.
Ovat jotenkin uteliaan näköisiä.


Vielä vähän mainosta.....



Kunhan nämä myyjäiset ovat ohi, 
käyn ensi töikseni lukemassa teidän kaikkien kivat
postaukset ja vastaan itsekin kommentteihin :)






Hyvää Itsenäisyyspäivää!


Tulee se valokin vielä .......



Marja

22 kommenttia :

  1. Herkkuja ja kaikkea kaunista, sitä blogissasi on aina - joskus nopeampaan, joskus hitaampaan tahtiin ;-) Aina yhtä kiva lukea kuulumisiasi.
    Hyvää itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila; voi kiitos! Niin mukavaa on käydä sinunkin blogissasi aina käydä katsomassa sinun ja poikien kuulumisia :)

      Poista
  2. Hidas bloggaaja on ollut ainakin ahkera leipuri eikä taida yhtään harmittaa näillä säillä sisällä oleminen ja leipominen.
    Hyvää Itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulla; no juu, kaikessa ei voi olla nopea :) Leipomispuuhia on kyllä nyt riittänyt....

      Poista
  3. Hyvää itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
  4. Hyvää Itsenäisyyspäivää!

    Ihania nuo ohjeet, paljonko on jumpru ja kortteli :D Tosiaan ilma ei houkuttele ulos, eikä se haittaa tippaakaan, sisälläkin aika kuluu hyvin, kesällä sitten melkein asutaan ulkona! Ihania herkkuja olet jälleen tehnyt enkä ihmettele lainkaan että ne kauppansa tekevät niin kotona kuin myyjäisissäkin! Kerma ja voi ovat melkoisia herkkuleipurin aineita!

    Hitauttaa bloggaamisessa on ollut täälläkin, mun piti niin asettua talviunille ja katin viikset...vauhti vain lisääntynyt...mutta taidan alkaa pakkaushommiin, niin joululahjojen (vielä muutama pakkaamatta) ja laukkujenkin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ps. kerroin Kivipellon isännälle noista mitoista resepteissäsi...meinasi jäädä syönti kesken ja netti avattiin ja tutkittiin oikein perusteellisesti! Miksei enää voitaisi noin kivoja mittoja käyttää..tai voihan toisaalta, ne pitäisi vain opetella! Meillä sataa kaatamalla!

      Poista
    2. Saila; aika hauskoja mittoja, joskus 1900-luvun alussa niitä vielä käytettiin....
      Tota pitää asennoitua niin, että nyt ollaan sisällä ja kesälää aika kuluu pihalla, melkein vuorokauden ympäri!
      Jospa sitten tammikuussa, kun ei ole paljon muuta tekemistä, opeteltaisiin nuo vanhat mittayksiköt :)
      Mukavaa reissua teille!

      Poista
  5. Herkkua on siinä monenlaista..... Ja aivan ihanasti kuvattuna.
    Pitäisiköhän minunkin opetella tuo Euran rinkilöiden resepti ja ryhtyä jatkamaan euralaisia perinteitä. Omilla lapsilla ei ole enää oikeastaan minkäänlaista suhdetta minun synnyinpaikkakuntaani, kun omatkin vanhempani ovat jo niin kauan asuneet täällä pääkaupunkiseudulla. Sinänsä harmillista, mutta sellaista se elämä on.
    Säät voisivat hivenen jouluisemmiksi muuttuia. Vettä tulee nytkin vaakatasossa ja valot vilkkuvat siihen tahtiin, että sähkö saattaa häipyä milloin tahansa.
    Mukavaa itsenäisyyspäivää sinulle! Ja hyviä myyntejä ensi viikonlopulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. between; kiitos :)
      Sinähän voi opetella Euran Rinkilöiden tekemisen, minä opettelen ajankulukseni nuo vanhat mittayksiköt.....
      Aika ikävät ovat kelit olleet, eivät kovin joulutunnelmaa aiheuta!
      Kiitos!

      Poista
  6. Voi mitä herkkuja! Kelpaa noita illalla maistella kun katsoo linnanjuhlia. Hyvää itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
  7. Voi naulat ja jumprut! Taitaa olla reseptit jonkun sukupolven takaa.
    Näppärästi siellä tuntuu jouluherkut valmistuvan. Piparipossutkin ovat vielä niin pulleita.
    Hyvää iisenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irene; pari-kolme sukupolvea taaksepäin, niin olivat ihan tuttuja mittoja nuo.....
      Nämä herkut taitavat mennä kaikki myyntiin, ensi viikolla sitten tehdään omia juttuja :)
      Kiitos samoin!

      Poista
  8. Ihania joulutunnelmia ja herkkuja! <3
    Oikein hyvää itsenäisyyspäivää ja voimia noihin joulutouhuihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riina; vähitellen päästään tunnelmaan.....
      Kiitos!

      Poista
  9. Sulla on kyllä mahtava blogi, kiitos siitä! Etsiskelen tämän vuoden joulureseptejä ja totesin, että tätä (ja omaa vanhaa reseptivarastoa) kauemmas ei tarvitse mennä. Samasta tuli limput ja herkut, näillä pärjää!

    Sini
    Viherpihan Kasvihormoni-blogista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sini K; kiitos :)
      Täällä on mun oma reseptivarasto, löydän helposti itsekin :)

      Poista
  10. Ooh, olikos näiden pipareiden ohje täällä blogissa? Voisin kokeilla, meillä lapset haluavat jatkuvasti tehdä pipareita. Euran rinkilät vaikuttavat tosi herkullisilta myös. Myyjäisiin olisi niin kiva tulla, oi jospa asuttaisiin lähempänä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sametti Hortensia; pipareiden ohje löytyy tuosta sivupalkista. Meilläkin pojat olivat pieninä niin innoissaan pipareiden leipomisesta :)



      Poista
  11. Intianmintun; vanhat on ne varmimmat.....
    Ajo-ohjeet järjestyy kyllä:)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥