Välillä jotain muuta kuin puutarhaa.
Syksyn edetessä puuhailut siirtyvät pihalta keittiön puolelle (tai sohvan nurkkaan).
Luminen maisema vei ajatukset kohti joulua ja taatelikakkuun.
Tallennan reseptin itselleni myös tänne blogiin
ja eihän sitä koskaan tiedä, jos vaikka juuri sinäkin innoistuisit leipomaan taatelikakkua!
Reseptin olen ottanut talteen parikymmentä vuotta sitten Kotilieden uudestaa leivontakirjasta.
Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin niitä tiiviisti pakattuja taateleita, mutta käytän itse
Pirkan tai Sallisen pehmeitä, kivettömiä taateleita.
Kirjan ohjeessa sanotaan, että annoksesta tulee kolme kakkua,
mutta nykyään kakkuvuoatkin ovat isompia kuin 20 vuotta sitten.
Tämä annos on juuri sopiva kahteen NordicWaren n. 2 litran vetoiseen vuokaan.
Jos haluat tehdä vain yhden kakun, ainemäärät on helppo puolittaa.
Jos haluat tehdä vain yhden kakun, ainemäärät on helppo puolittaa.
TAATELIKAKKU
500 gr taateleita
5 dl vettä
500 gr voita
5 kananmunaa
330 gr sokeria
2,5 dl kermaviiliä
1 rkl vaniljasokeria
5 tl soodaa
600 gr kakkuvehnäjauhoja
(3 rkl madeiraa)
Keitä taatelit pehmeiksi vedessä, soseuta tarvittaessa sauvasekoittimella.
Ota kattila liedeltä ja paloittele voi taateleiden joukkoon sulamaan.
Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää kermaviili.
Sekoita vaniljasokeri ja sooda jauhoihin ja sekoita seos munasokerivaahtoon.
Sekoita joukkoon lopuksi jäähtynyt taateli-voiseos.
Halutessasi voit lisätä mausteeksi madeiraa.
Kaada taikina voideltuihin ja jauhotettuihin vuokiin.
Kypsennä ensin 175 asteessa n. puoli tuntia ja pienennä lämpöä sen jälkeen 160 asteeseen,
kypsennä vielä n. puoli tuntia.
Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ennen kumoamista.
Tällä kertaa ei jääkaapissa ollut kermaviiliä, laitoin sen sijaan turkkilaista jogurttia,
joka toimii ihan yhtä kuin kuin kermaviilikin.
Madeiraakaan ei ollut kaapissa.
Blossa19 glögiä sen sijaan oli, lisäsin sitä n. puoli desiä taikinaan.
Tänä vuonna siis ripaus Havajilaista eksotiikkaa jouluiseen taatelikakkuun.
Voitelin vuoat ja jauhotin mantelijauheella.
Kakku kohoaa hyvin uunissa, joten kohoamisvaraa kannattaa jättää reilusti.
Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ennen kumoamista.
Tällä kertaa ei jääkaapissa ollut kermaviiliä, laitoin sen sijaan turkkilaista jogurttia,
joka toimii ihan yhtä kuin kuin kermaviilikin.
Madeiraakaan ei ollut kaapissa.
Blossa19 glögiä sen sijaan oli, lisäsin sitä n. puoli desiä taikinaan.
Tänä vuonna siis ripaus Havajilaista eksotiikkaa jouluiseen taatelikakkuun.
(Blossa19 Aloha on hakenut inspiraationsa Havajilta, Tyynenmeren trooppiselta vyöhykkeeltä.
Valkoviinipohjainen glögi on maustettu passionhedelmällä, hibiskuksen kukalla, kahvilla ja kookoksella, värinsä se saa hibiskuksen punaisista kukista.)
Voitelin vuoat ja jauhotin mantelijauheella.
Kakku kohoaa hyvin uunissa, joten kohoamisvaraa kannattaa jättää reilusti.
♥