Lupasin laittaa tänne blogiin muutamia reseptejä, joita käytimme Mummun Pilkkumissa.
Piimä- eli munajuuston
reseptin olen joskus aikaisemmmin jo laittanutkin tänne blogiin.
Resepti löytyy täältä.
Tällä reseptillä tulee varmasti parasta piimäjuustoa ikinä!
Maitojuusto
Maitojuusto
6 l maitoa
2 rkl juustonjuoksutinta
3 rkl suolaa
Sekoita suola maidon joukkoon, lämmitä maito 37 asteeseen,
nosta kattila liedeltä ja sekoita juoksute maidon joukkoon.
Nosta kattila takaisin liedelle ja kuumenna seos vielä 40-42 asteeseen.
Lämpömittari on oikeastaan välttämätön maitojuuston valmistuksessa, sillä seos ei saa missään nimessä kuumentua yli 42 asteen.
Jätä lämpimään paikkaan juustoutumaan n. 1/2 tunniksi, jonka jälkeen
vedä esim. puukolla ristikkäiset viillot juustomassaan.
Anna massan herottua vielä n. 10 minuuttia
Vuoraa juustokehä tai siivilä kostealla sideharsolla.
Nostele juustomassa reikäkauhalla juustokehään,
painele välillä massaa kehässä tiiviimmäksi.
Laita juusto tekeytymään jääkaappiin yön yli.
Juustokehän alle on syytä laittaa jokin astia, sillä heraa erottuu vielä massasta vielä.
Kannatta myös laittaa joku paino juustomassan päälle,
sillä maitojuuston kuuluu olla rakenteeltaan tiivistä.
,
Maksapatee
ohje lienee alunperin peräisin Rauman merikoulusta.
800 gr sianmaksaa
300 gr sianlihaa
2 dl vehnäjauhoja
200 gr voita
4 munaa
2-3 dl kermaa
8 anjovisfilettä
1 sipuli
2 tl meiramia
2 rkl suolaa
silavaviipaleita
Jauha maksa, sianliha, anjovisfileet ja sipuli lihamyllyssä kaksi kertaa.
Sekoita joukkoon munat, jauhot ja mausteet.
Lisää voi sulatettuna ja kerma vaahdotettuna.
Sekoita taikina hyvin ja paista koepala.
Jos patee on liian löysää, lisää jauhoja, jos se on liian kovaa, lisää kermaa.
Vuoraa vuoka ohuilla silavaviipaleilla,
kaada taikina vuokaan ja peitä voipaperilla tai foliolla.
Kypsennä patee vesihauteessa 175 asteessa 1-1,5 tuntia.
Jäähdytä patee, leikkaa viipaleiksi ja laita tarjolle.
Me teimme pateet silikonivuoissa, emmekä käyttäneet
silavaa vuokien vuorailuun.
Ajattelimme, että silikonivuoan kuvio saa näkyä pateen pinnalla.
Olisi kyllä kannattanut käyttää sitä silavaa ja vaikka teflonpinnoitettua leipävuokaa
kypsennyksessä.
Patee ei solahtanutkaan sulavasti ulos siitä silikonivuoasta, kuten olimme kuvitelleet,
vaan sitä tarttui myös vähän vuokaan.
Vuokaan tarttui myös se maksan haju tosi tiukkaan,
useiden pesujen jälkeenkin vuoat olivat todella ällöttävän hajuisia,
joten ne oli pakko heittää pois.
Mutta patee oli kyllä herkullista!
Kotimakkara
1 kg rasvaista sianlihaa jauhettuna
200 gr ohrasuurimoita
lihalientä
5 maustepippuria
n. 1 rkl suolaa
siansuolta (n. 1m)
Keitä ohrasuurimot kypsiksi lihaliemessä.
Jäähdytä.
Sekoita keskenään jäähtyneet ohrasuurimot, sianliha ja mausteet.
Suolet täytetään seoksella, pistellään ja paistetaan leivinpaperin päällä
uunissa 175 asteen lämmössä n. 1,5 tuntia.
Me hankimme sianlihan Kivikylän kotipalvaamosta valmiiksi jauhettuna seoksena.
Lihan täytyy olla todella rasvaista, ettei makkaroista tule kuivia.
Ilmeisesti tuossa valmiissa seoksessa oli myös jauhettu vielä ihraakin sekaan.
Meillä oli makkarantäyttölaitteella varustettu lihamylly.
Oikein herkullisia ja perinteisen makuisia makkaroita tuli näistä.
Laitanpa tänne vielä talteen pari porkkanalaatikon reseptiäkin.
Mummun Pilkkumissa tarjoiltiin
riisiä sisältävää porkkanalaatikkoa, joka onkin useimmille tuttua.
Porkkanalaatikko
1 kg porkkanoita
5 dl vettä
1 tl suolaa
1,5 dl puuroriisiä
3 dl kermaa
1 pieni muna
1 tl suolaa
1 dl siirappia
1/4 tl valkopippuria
pinnalle korppujauhoja
Keitä porkkanat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
Ota keitinvesi talteen ja laita riisit kiehumaan siihen.
Soseuta porkkanat.
Lisää soseeseen kerma, muna ja mausteet.
Kun riisit ovat kypsiä, yhdistä ne muihin aineksiin.
Kaada seos n. 2 litran vetoiseen voideltuun vuokaan.
Ripottele pinnalle korppujauhoja.
Kypsennä 180 asteessa n. 45-50 min.
Minun oma lemppari-porkkanalaatikkoni tehdään
Piimä- eli munajuuston
reseptin olen joskus aikaisemmmin jo laittanutkin tänne blogiin.
Resepti löytyy täältä.
Tällä reseptillä tulee varmasti parasta piimäjuustoa ikinä!
Maitojuusto
Maitojuusto
6 l maitoa
2 rkl juustonjuoksutinta
3 rkl suolaa
Sekoita suola maidon joukkoon, lämmitä maito 37 asteeseen,
nosta kattila liedeltä ja sekoita juoksute maidon joukkoon.
Nosta kattila takaisin liedelle ja kuumenna seos vielä 40-42 asteeseen.
Lämpömittari on oikeastaan välttämätön maitojuuston valmistuksessa, sillä seos ei saa missään nimessä kuumentua yli 42 asteen.
Jätä lämpimään paikkaan juustoutumaan n. 1/2 tunniksi, jonka jälkeen
vedä esim. puukolla ristikkäiset viillot juustomassaan.
Anna massan herottua vielä n. 10 minuuttia
Vuoraa juustokehä tai siivilä kostealla sideharsolla.
Nostele juustomassa reikäkauhalla juustokehään,
painele välillä massaa kehässä tiiviimmäksi.
Laita juusto tekeytymään jääkaappiin yön yli.
Juustokehän alle on syytä laittaa jokin astia, sillä heraa erottuu vielä massasta vielä.
Kannatta myös laittaa joku paino juustomassan päälle,
sillä maitojuuston kuuluu olla rakenteeltaan tiivistä.
,
Maksapatee
ohje lienee alunperin peräisin Rauman merikoulusta.
800 gr sianmaksaa
300 gr sianlihaa
2 dl vehnäjauhoja
200 gr voita
4 munaa
2-3 dl kermaa
8 anjovisfilettä
1 sipuli
2 tl meiramia
2 rkl suolaa
silavaviipaleita
Jauha maksa, sianliha, anjovisfileet ja sipuli lihamyllyssä kaksi kertaa.
Sekoita joukkoon munat, jauhot ja mausteet.
Lisää voi sulatettuna ja kerma vaahdotettuna.
Sekoita taikina hyvin ja paista koepala.
Jos patee on liian löysää, lisää jauhoja, jos se on liian kovaa, lisää kermaa.
Vuoraa vuoka ohuilla silavaviipaleilla,
kaada taikina vuokaan ja peitä voipaperilla tai foliolla.
Kypsennä patee vesihauteessa 175 asteessa 1-1,5 tuntia.
Jäähdytä patee, leikkaa viipaleiksi ja laita tarjolle.
Me teimme pateet silikonivuoissa, emmekä käyttäneet
silavaa vuokien vuorailuun.
Ajattelimme, että silikonivuoan kuvio saa näkyä pateen pinnalla.
Olisi kyllä kannattanut käyttää sitä silavaa ja vaikka teflonpinnoitettua leipävuokaa
kypsennyksessä.
Patee ei solahtanutkaan sulavasti ulos siitä silikonivuoasta, kuten olimme kuvitelleet,
vaan sitä tarttui myös vähän vuokaan.
Vuokaan tarttui myös se maksan haju tosi tiukkaan,
useiden pesujen jälkeenkin vuoat olivat todella ällöttävän hajuisia,
joten ne oli pakko heittää pois.
Mutta patee oli kyllä herkullista!
Kotimakkara
1 kg rasvaista sianlihaa jauhettuna
200 gr ohrasuurimoita
lihalientä
5 maustepippuria
n. 1 rkl suolaa
siansuolta (n. 1m)
Keitä ohrasuurimot kypsiksi lihaliemessä.
Jäähdytä.
Sekoita keskenään jäähtyneet ohrasuurimot, sianliha ja mausteet.
Suolet täytetään seoksella, pistellään ja paistetaan leivinpaperin päällä
uunissa 175 asteen lämmössä n. 1,5 tuntia.
Me hankimme sianlihan Kivikylän kotipalvaamosta valmiiksi jauhettuna seoksena.
Lihan täytyy olla todella rasvaista, ettei makkaroista tule kuivia.
Ilmeisesti tuossa valmiissa seoksessa oli myös jauhettu vielä ihraakin sekaan.
Meillä oli makkarantäyttölaitteella varustettu lihamylly.
Oikein herkullisia ja perinteisen makuisia makkaroita tuli näistä.
Laitanpa tänne vielä talteen pari porkkanalaatikon reseptiäkin.
Mummun Pilkkumissa tarjoiltiin
riisiä sisältävää porkkanalaatikkoa, joka onkin useimmille tuttua.
Porkkanalaatikko
1 kg porkkanoita
5 dl vettä
1 tl suolaa
1,5 dl puuroriisiä
3 dl kermaa
1 pieni muna
1 tl suolaa
1 dl siirappia
1/4 tl valkopippuria
pinnalle korppujauhoja
Keitä porkkanat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
Ota keitinvesi talteen ja laita riisit kiehumaan siihen.
Soseuta porkkanat.
Lisää soseeseen kerma, muna ja mausteet.
Kun riisit ovat kypsiä, yhdistä ne muihin aineksiin.
Kaada seos n. 2 litran vetoiseen voideltuun vuokaan.
Ripottele pinnalle korppujauhoja.
Kypsennä 180 asteessa n. 45-50 min.
Minun oma lemppari-porkkanalaatikkoni tehdään
vanhalla mummun reseptillä.
Tulee ihanan kuohkeaa ja porkkanainen,
tähän ei tule riisiä eikä ohraakaan.
Miehenkin mielestä tämä on ihan hyvää muuten,
mutta ei ole oikeaa porkkanalaatikkoa, koska tässä ei ole riisiä.
höh.
Makuasioista ei sovi kiistellä!
Tulee ihanan kuohkeaa ja porkkanainen,
tähän ei tule riisiä eikä ohraakaan.
Miehenkin mielestä tämä on ihan hyvää muuten,
mutta ei ole oikeaa porkkanalaatikkoa, koska tässä ei ole riisiä.
höh.
Makuasioista ei sovi kiistellä!
Mummun Porkkanalaatikko
1 kg porkkanoita
2 tl suolaa
1 dl siirappia
2 dl kermaa
2 kananmunaa
0,5 dl mantelijauhetta
2 tl pomeranssia
voita ja korppujauhoa pinnalle
Kuori ja paloittele porkkanat.
Keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
Kaada vesi pois ja soseuta porkkanat.
Anna soseen jäähtyä,
lisää sitten kerma, siirappi, mantelijauhe ja pomeranssi.
Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset.
Lisää keltuaiset seokseen.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää seokseen varovasti nostellen.
Kaada seos voideltuun vuokaan,
lisää muutama lastu voita ja ripottele korppujauhoa pinnalle.
Kypsennä 175 asteessa n. 1 tunti
Rentouttavaa joulunalusaikaa kaikille!
1 kg porkkanoita
2 tl suolaa
1 dl siirappia
2 dl kermaa
2 kananmunaa
0,5 dl mantelijauhetta
2 tl pomeranssia
voita ja korppujauhoa pinnalle
Kuori ja paloittele porkkanat.
Keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
Kaada vesi pois ja soseuta porkkanat.
Anna soseen jäähtyä,
lisää sitten kerma, siirappi, mantelijauhe ja pomeranssi.
Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset.
Lisää keltuaiset seokseen.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää seokseen varovasti nostellen.
Kaada seos voideltuun vuokaan,
lisää muutama lastu voita ja ripottele korppujauhoa pinnalle.
Kypsennä 175 asteessa n. 1 tunti
Rentouttavaa joulunalusaikaa kaikille!
♥
Hienot reseptit. Kiitos.
VastaaPoistaKiitos ihanista resepteistä! Olet kyllä melkoisen taitava kokkileipuri! Ihana kisukuva!
VastaaPoistaSain maistaa tuota piimäkakkua yksissä häissä pari viikkoa sitten, se oli uskomattoman hyvää, varsinkin makean marjakastikkeen kanssa! Mutta en kyllä tiedä sopisiko se enemmän suolaisen lisukkeen kanssa, en ainakaan kokeillut.
VastaaPoistaKaikki nuo reseptit ovat hyviä, mutta yliveto on tuo linkin takana oleva munajuuston resepti kuvineen. Täydellinen onnistuminen munajuusto teossa. Kuvat kertovat kaiken ja maku oli myös nyt joulukattauksessa mitä parhain.
VastaaPoista