Resepti 25 vuoden takaa.
Asuimme silloin Ruotsissa ja otin tämän reseptin talteen jostain ruotsalaisesta ruokalehdestä.
Seuraavana vuonna vietettiin meidän Artistin kastejuhlaa ja tein kakkua silloin.
Resepti on ollut toimiva ja hyväksi todettu kaikki nämä vuodet.
Tänään on Artistin 24-vuotispäivä ja Juhannuksena taas syötiin tätä samaa kakkua.
Kakku on tosi helppo tehdä, se on kevyt ja raikas ja maistuu kaikille.
Yksinkertaiset raaka-aineet
VOILEIPÄKAKKU
n. 10 hengelle
18 palaa paahtoleipää (täysjyvä, ruis tai vastaavaa)
täyte
1 tlk Flora Vispiä
1 dl majoneesia
3 dl kurkkua pieninä kuutioina
3 dl omenaa (Granny Smith) pieninä kuutioina
1,5 dl ananasta pieninä kuutioina
1 dl ylikypsää palvikinkkua pieninä kuutioina
mustapippuria
suolaa
päällys
1 dl Flora Vispiä
0,5 dl majoneesia
kirsikkatomaatteja
kurkkua
Luostarijuustoviipaleita
viinirypäleitä
mustia oliiveja
tuoreita yrttejä:
persiljaa
basilikaa
oreganoa
Kuutio kurkku, omenat, ananas ja palvikinkku.
Vatkaa FloraVispi vaahdoksi ja sekoita majoneesi vaahtoon.
Lisää kuutioidut kurkut, omenat, ananas ja liha.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Poista paahtoleipäviipaleista kantit
ja lado leikkulaudalle leivinpaperin päälle 6 leipäviipaletta.
Levitä puolet täytteestä viipaleille
ja lado seuraava kerros leipäviipaleita,
lisää loput täytteestä ja ladot loput leipäviipaleet päälle.
Kääri kakkupohja tiukasti leivinpaperiin ja paketoi vielä alumiinipaperiin.
Laita paketti yöksi jääkaappiin kevyehkön painon alle.
(Itse laitoin paketin päälle toisen leikkuulaudan ja kaksi maitotölkkiä.)
Seuraavana aamuna siirrä kakkupohja tarjoiluastiaan
ja tasoittele tarvittaessa reunat terävällä veitsellä.
Vaahdota FloraVispi ja sekoita joukkoon majoneesi.
Levitä kuorrute kakun pinnalle ja sivuille.
Koristele kakku haluamallasi tavalla.
Kakun koristeluun voi käyttää myös lihasiivuja,
itse on halunnut niitä käyttää.
Palvikinkulle olen jo pitkään miettinyt vaihtoehtoa.
Itse on syö lähes ollenkaan lihaa, varsinkaan sianlihaa,
mutta näin pienessä määrässä voi joskus tehdä poikkeuksen...
Savukalaa voisi ehkä kokeilla,
jotain suolaisen oloista ja savunmakuista sen pitäisi kuitenkin olla.
Ps. Alligaattorilla saa hyvin näppärästi ja nopeasti tehtyä kuutioita
kurkusta ja omenasta, toimi kinkullakin.
♥
Viismummoista kysyy kostutatko voileipäkakkuasi millään, maidolla, kasvis- tai lihaliemellä? Tein voileipäkakkua tosi harvoin, koska sisareni ja miniäni tekee niitä työkseen. Olis kiva kokeilla joskus itsekin. Muutakin kuin tanskalaisia kanelipullia, ne ovat minun bravuurejani.
VastaaPoistaHeippa! Tätä ei mielestäni ole tarpeellista kostuttaa, sillä ananaksesta ja kurkusta tulee kosteutta riittävästi, kun kakku on yön ajan vetäytymässä. Voi tietysti käyttää jotain mainitsemistasi kostukkeista, jos leipä on kovin kuivaa.
PoistaSinä olet kyllä niin erinomainen kokki, etten käy kilpailemaan. Tuo sinun täytteesi kuulostaa herkulliselta, joten taidanpa kokeilla sitä seuraavaksi. Olen tehnyt voileipäkakkuja paahtoleivästä. Hyvän pikavoileipäkakun saa käyttämällä täytteenä esimerkiksi valmista punajuurisalaattia. Kuorrutteena olen käyttänyt creme fraighella ohennettua tuorejuustoa. Voileipäkakkuja tehdessäni olen huomannut, että kalainen versio tekee paremmin kauppansa. Savukalasta tulee hyvä kakku ja itse savustetusta suorastaan herkullinen.
VastaaPoistaKiitos ohjeesta. Pitääpä tehdä, kun näyttää niin hyvältä :)
VastaaPoista