tiistai 4. helmikuuta 2014

Tänään tein



Ensimmäiset kylvöt.
Ihana mullan tuoksu.
Kevään tuoksu.

Latva-artisokan siemeniä kävin ostamassa.
Vielä haluan kokeilla niiden kasvattamista.
Edellisen kerran kun yritin, ne eivät ehtineet kukkia,
mutta silloin pari vuotta sitten olikin niin sateinen kesä,
ettei ole ihmekään, etteivät jaksaneet kasvaa.
Vaaleanpunaista hämähäkkikukkaa ja jättiverbenaa kylvin myös.

Latva-artisokan siemeniä ainoastaan lähdin ostamaan.
Puutarhamyymälässä oli liian keväistä,
yläkuvassa olevat ruukkunarsissit hypähtivät yllättäen ostoskoriini,
kuten vaaleanlilat krookukset, päivänsinen siemenet,
pioni-, silkki- ja oopiumunikon siemenetkin......

Valaistut yrttiruukkuni alkavat täyttyä krookuksista, narsisseista ja on siellä ne esikotkin.
Tulee persiljoille ja rosmariineille ahdasta!




 Runebergin torttuja.
Ikinä ennen en ole tehnyt.

Kostutin tortut manteliliköörillä,
punssi olisi voinut olla kuitenkin parempi valinta.
Näistä tuli aika makeita.
Ostin ihan sellaisen minipullon mantelikööriä ja siitäkin kului vain puolet.
Punssiakin ostin varoiksi, puolen litran pullon.
Se on ihan avaamattomana vielä......
Ehkä sitä sitten laskiaisena hernekeiton seurana ruotsalaiseen tapaan!?

Yllättävän hyvin onnistuivat ja ovat ihan hyvän makuisiakin.
joten laitan reseptin tähän talteen ensi vuotta varten.

RUNEBERGIN TORTUT

250 gr voita
3 dl sokeria
4 munaa
100 gr piparkakkuja
2,5 dl mantelijauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
1 rkl vaniljauutetta
1,5 dl kuohukermaa

2 dl vettä
2 rkl sokeria
mantelilikööriä tai punssia

vadelmahilloa
sokerikuorrutusta
Murskaa piparkakut kaulimen avulla vahvassa muovipussissa.
(pakastimesta löytyi vielä jouluksi leivottuja piparipossuja)
Lisää pussiin mantelijauhe, vehnäjauhot, spelttijauhot,
leivinjauhe ja kardemumma ja sekoita hyvin.

 Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri.
Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten.
Lisää vaniljauute.
Sekoita voi-sokerivaahtoon jauhoseos ja kerma vuorotellen.

Jaa seos torttumuotteihin tai muffinssivuokiin.
tästä annoksesta tuli juuri sopivasti 12 torttua.


Paista 200 asteessa 25-30 min.
Anna jäähtyä hetken ja irrota sitten tortut vuoista.

Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja anna kiehua, kunnes sokeri on liuennut.
Jäähdytä.
Lisää likööri tai punssi.

Kasta tortut liemeen muutaman sekunnin ajan, ensin yläpuoli ja sitten pohjapuoli.


 Koristele vadelmahillolla ja pursota sokerikuorrutusta hillon ympärille.


                    
Reipasta Runeberginpäivää!

(pipo-ohje tulee huomenna, en ehtinyt kuvata tänään)



Marja

20 kommenttia :

  1. Kerran minäkin kokeilin latva-artisokaa, ei oikein hyvin onnistunut. Voi jee, nyt tosiaan voi alkaa harkita kylvöjä jo. Chili ehkä ensimäisenä.
    Tänään menen fysikaaliseen ja samalla voisikin käydä jo siemeniä katselemassa, niitä mitä ei kotoa löydy.Nyt menen ensikerran omalla autolla matkaan. Eilen sain siihen akun paikalleen ja pääsin koeajolle miten sujuu, hyvin sujui.
    Upeita Runebergin torttuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mummeli; minullakaan eka latva-artisokkakokeilu ei oikein onnistunut, vaikka sain valmiit taimet työpaikaltani.
      Mutta yhdestä kerrasta ei pidä lannistua.....
      Parasta kylvöaikaa on nyt, täytyy yrittää hillitä itseään, ettei taas innostu liikaa ;)
      Liikuhan sitten varovasti siellä ulkona, meillä ainakin on liukasta täällä!

      Poista
  2. Voihan miten makoisan näköisiä.Hyvää "ruuneperin päivää".

    VastaaPoista
  3. Oot tainnut kasvattaa jättiverbenoita ennenkin? Onko vaikea? Toin Tukholmasta taimia ja tykkäsin oikein kovasti siitä kuakasta, jäi kuitenkin talvettamatta. Slurps sun komeille tortuille, maistuis mullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. pirkko; juu, ei se mitenkään vaikea ole. Vaatii vaan tosi pitkän itämisajan ja kylmäkäsittelyn ja niiden siementen itävyysprosenttikaan ei ole kovin kummoinen. Mutta aina sieltä joku itää. Mulla on ne nyt tuossa ikkunalla viikon verran ja sitten laitan rasian jääkaappiin kuukaudeksi (täytyy laittaa puhelimeen muistutus, että muistan ottaa ne sieltä jääkaapista) ja sen jälkeen vasta nähdään itääkö niistä joku! Kaikinpuolin helpompaa olisi tietysti ostaa valmiit taimet. Mutta haastetta pitää ihmisellä olla.
      Olen kasvattanut sitä ihan kesäkukkana, niitä talvetettavia on muutenkin ihan riittävästi.....

      Poista
    2. Juu, olis ne voinut hyvin kylvää jo tammikuussakin. Mä muistin olla peittämättä niitä, katsotaan nyt monta itää....

      Poista
  4. Kiva, kun laitoit ohjeen. Olen ostanut tortut yleensä valmiina, ja joskus olen tehnyt ihan vain kuppikakkuja ja koristellut ne. Meheviä torttuja sinulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marianne N; juu, aika simppeli juttu oli tehdä itsekin näitä :) Niissä kaupan tortuissa on aika hyvä sesonkituotehintakin, parin tortun hinnala tekee hyvinkin 12 torttua itse!

      Poista
  5. Oi oi, kylvöjä on tehty useammassakin blogissa ja kyllä alkaa multa suuhyttämään sormia. Hiihtolomareissun jälkeen on alettava näihin puuhiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saga; nyt alkaa olla SE AIKA ;)
      Ei tosiaan kannata tehdä kylvöjä ennen reissuun lähtöä, ne kylvökset vaativat vähän päivittäistä silmälläpitoakin, etteivät pääse kuivahtamaan......

      Poista
  6. Makeaa Runebergin-päivää sinullekin! Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  7. Intianminttu; voi, pelakuuvauvat on varmaan söpösiä :)
    Mulla on kaikki viimevuotiset pelakuut hyvissä voimissa. Nyt vaan ihmettelen, miten saan hillittyä itseni, kun olen kallistumassa sille kannalle, että mennään kuitenkin sinne Tukholman messuille ensi kuussa...
    Pitääpä käydä kurkkaamassa arvontaa ;)

    VastaaPoista
  8. Aaah, millaisia torttuja. Minä ostin kaupasta, mutta viikonlopuksi olisi tarkoitus leipoa itse. Teen kuitenkin Runebergin kakun, kun minulla ei ole noita muotteja.
    Viime kesänä joku kasvatti noita hämähäkkikukkia ja tykästyin niihin niin paljon, että tilasin niiden siemeniä kokeiltavaksi. Pitäisiköhän ne jo kylvää. En taida tällä viikolla ehtiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein näppärä ratkaisu onkin tehdä Runeberginkakku:)
      Ei niillä hämähäkkikukilla vielä kova kiire ole. Uskalsin kylvää nyt, kun uskon, että minulla on aika hyvät olosuhteet risuverstaalla sitten keväämmällä, kun siellä on nyt kaksi kasvilamppua ja viileähköt olosuhteet!
      Lisäksi kuukalenterin mukaan suotuisa kukkien kylvöaika on nyt 13.2 asti. Saa uskoa jos haluaa......







      Poista
  9. Joko nyt kylvetään!?
    Minun pitää vielä malttaa odotella aina maaliskuun loppupuolelle. Olemme maaliskuussa matkoilla ja täällä ei kukaan ole kylvöksiäni hoitelemassa.
    Tuolla kesäkodin maisemissa minä olen tehnyt kylvöjä hyvinkin myöhään ja monesti olen vasta juhannusviikolla voinut kukantaimet kasvupaikoilleen istuttaa. Näin etäviljelijänä olen aina väärässä paikassa väärään aikaan.
    Nuukana miehenä meidän isäntä sanoi tänään marketissa, että kyllä nuo ruuneperit tuosta vielä halpenee ja sitten hän ostaa muutaman ja valelee päälle rommia?, saas nähdä......
    Leivoin muuten taas tuota ihanaa saaristolaisleipää, olipa jälleen kerran mukava leipomus.

    VastaaPoista
  10. Ai että,sulla on noille tortuille oikein oikeanlaiset muotitkin! Hyvännäköisiä! Minä tein paperivuokiin, ne eivät ole ollenkaan sama asia, vaikka maku olikin kohdillaan, kostutuksetkin jäi pois. Jee, kylvökausi on alkanut. Mulla on orvokkeja jo mullan pinnalla ja nyt ne viettävät aikaa ikkunalla järkyttävän vaaleanpunaisen kasvilampun alla. Naapurit pian ihmettelevät! Sulla onkin haasteellisia kasvatettavia. Minäkin haluaisin onnistua jättiverbenan kanssa, muutama vuosi sitten yritin vaan en saanut siemeniä itämään.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥