Tämän reseptin olen saanut äidiltäni.
Resepti on hänen reseptivihostaan 1950-luvun alusta,
jolloin hän opiskeli Porin Talouskoulusssa.
Ilman näitä ei joulu tule!
Tiskiä tulee paljon, monta kulhoa ja kattilaa tarvitaan.
Mutta kaikki vaiheet ovat tarpeen,
muuten ei tule niitä oikeita lapsuuden piparkakkuja.
Mummun
Joulupiparkakut
3
dl siirappia
1
tl inkivääriä
2
tl kanelia
2
tl neilikkaa
3 munaa
250
gr sokeria
1
rkl soodaa
2
rkl haaleaa vettä
1
rkl pomeranssia
400
gr voita
800
gr vehnäjauhoja
1.
Kiehauta
mausteet (ei pomeranssia) siirapissa ja jäähdytä haaleaksi.
Mausteiden maku tulee paremmin esille, kun ne kiehauttaa siirapissa.
Jäähtyminen kestää aika kauan, joten ne kannattaa kiehauttaa hyvissä ajoin,
tai jäähtymistä voi nopeuttaa laittamalla kattilan kylmään veteen
ja vatkaamalla seos siinä haaleaksi.
2.
Vaahdota
munat ja sokeri.
3.
Vaahdota
voi.
4.
Liuota
sooda haaleaan veteen.
5.
Lisää haalea mausteseos vaahdotettuun voihin vähitellen.
6.
Lisää seokseen
munavaahto hyvin sekoittaen.
7.
Lisää veteen liuotettu sooda.
8.
Lisää
viimeksi seulotut jauhot, joihin on sekoitettu pomeranssi.
Sekoita
tasaiseksi.
Anna
vetäytyä viileässä yön yli.
Kauli
taikina ja ota muotilla piparkakkuja.
Paista
200 asteen lämmössä 7-8 min.
♥
Olen jo jonkin aikaa etsinyt reseptiä "vanhanajan pipareihin". Toivottavasti tämä on se mitä haen :)
VastaaPoistaJoutuu testiin lähiaikoina...
Tämän ohjeen huomasin jo tuolla toisella areenalla (Etsireseptit)
VastaaPoistaTäksi jouluksi en nyt pipareita tee, mutta ehkä jo seuraavaksi.Joulukuussa olen uunittomassa huushollissa.
Joulupiparien kuuluu olla possunmuotoisia :)
VastaaPoistaTein pipareita tällä ohjeella, todella hyviä! Kiitos että jaoit ohjeen. :) Oma reseptivihko ja perinteisesti käyttämäni ohje ovat hukkuneet, joten tuli todella tarpeeseen....
VastaaPoistaTulee jo nyt ihan jouluinen fiilis kun katsoo noita ihania piparikuvia :)
VastaaPoistakokeilen
VastaaPoistaTestasin ohjeen ja aivan mahtavan makuisia pipareita hyvällä koostumuksella! Tein heti uuden taikinan kun olin saanut ekat paistettua ja tietty maistettua. Kiitos tästä!
VastaaPoista