Särkynyt sydän
Lamprocapnos spectablis
on itseoikeutettu perinnepihan asukas.
Särkynyt sydän on kotoisin Kiinasta,
josta se tuotiin Eurooppaan 1800-luvulla.
Suomessa sitä on kasvatettu puutarhoissa 1800-luvun lopulta asti.
Särkynyt sydän kasvaa 70-100 cm korkuiseksi pieneksi pensaaksi,
se viihtyykin parhaiten yksittäiskasvina.
Paras kasvualusta on kalkittu, ravinteikas, kosteutta pidättävä,
mutta hyvin salaojitettu multamaa.
Kohopenkki on hyvä vaihtoehto,
sillä juuristoon jäävä talvinen märkyys tuhoaa helposti koko kasvin.
Paras kasvupaikka on varjoinen tai puolivarjoinen
Särkynyt sydän kukkii kesä-heinäkuussa
punavalkoisin tai valkoisin kukin,
jotka ovat pitkissä hieman nuokkuvissa
kukkatertuissa.
Kun kukinta heinäkuussa päättyy,
kellastuu myös lehdistö
ja koko kasvi häipyy,
noustakseen taas seuraavana keväänä.
Särkynyt sydän lähtee varhain keväällä kasvuun
ja versot saattavatkin helposti paleltua keväisinä hallaöinä,
ellei niitä suojaa.
♥
Mulla on puutarhassa vaaleanpunaista pikkuista särkynyttä sydäntä. Se kukkii puolivarjossa, kärhön juurella uskollisesti liki koko kesän. Taimi on alunperin äidiltäni ja siirsin sen muuttaessa tähän nykyiseen pihaani, eli tosi tärkeä kukka minulle. Nyt alkoi kyllä tuo valkoinenkin vähän himottamaan...
VastaaPoistaTosiaan, Suomessa kasvatetaan ison särkyneen sydämen lisäksi kevätpikkusydäntä ( Dicentra eximia) ja kesäpikkusydäntä (Dicentra formosa) ja kesäpikkusydämen purppurasydän-lajiketta (Dicentra formosa "Luxuriant").
PoistaKummastakin on olemassa myös valkoinen "Alba"-lajike. Pikkusydämet ovat korkeudeltaan 30-40 cm. Kevätpikkusydän kukkii touko-elokuussa ja kesäpikkusydän kesä-syyskuussa. Valkokukalliset ovat vähän arempia kuin punakukkaiset.
Minulla tuo valkoinenkin särkynyt sydän on kyllä talvehtinut ihan hyvin, hitaampikasvuinen ja vähän matalampi se on kuin punainen.
Särkynytsdyän on niin ihana <3 Muistelen, että jonkun mielestä sillä on ruma tai epäonnistunut nimi, mutta minusta todella romanttinen ja osuva! Se on muuten muutama vuosi sitten siirtynyt Dicentra-suvusta sukuun Lamprocapnos, eli ei ole enää virallisesti samaa sukua pikkusydänten kanssa... Pysy nyt sitten perässä näissä ;-D No, minun täytyy, työn takia! Se on siis Lamprocapnos spectabilis.
VastaaPoistaTein tuon kohdalla muuten juuri sen tyypillisen kardinaalimöhläyksen, että istutin sen "parhaalle" paikalle vastaperustettuuhn muotopuutarhaan, johon paahtaa aurinko koko päivän... no, sehän riutui eikä elpynyt vaikka sen puolikuolleena siirsin varjompaan. No nyt on yritys nro 2 metsäpuutarhani penkissä, saa nähdä ettei se vain sitten olisi liian talvimärkä paikka... siinä on kyllä pieni rinne, ei pitäisi olla, toivottavasti!
Kiitos päivityksestä Saila.Korjasin sen tuonne kuvan alapuolellekin ;) Noiden kasvien nimiä muutetaan harmillisesti, vähän kuin eläimetkin muuttuvat peuroista kauriiksi ja oravat tikutakuiksi! Meilläkin on töissä se kasvinimistö, tai mikä senkin virallinen nimi olikaan, talven aikana on kaikki taas unohtunut. Nimistöstä yritetään sitten tiirailla nimenmuutoksia.... onneksi suomenkieliset nimet yleensä pysyvät, vaikka sukunimet muuttuukin ;)
PoistaSärkynyt sydän on kyllä hieno kasvi, joka perinnepuutarhan lisäksi sopii kaikkialle:) Tuossa anoppilan pihassa se on kuulkaa täydessä paahteessa talon seinustalla ja kukoistaa vihreänä koko kesän eikä palellu ikinä. Ehkä siihen vaan ei käy pakkanen, sillä saman lapsi minun pihassani tahtoo paleltua keväisin...
VastaaPoistaTotta, särkynyt sydän on paikkansa ansainnut, nykyaikaisellakin pihalla! Kasvupaikan aurinkoisuus tai varjoisuus ei tosiaan ole aina tärkein tekijä, tärkeinä onkin juuriston olosuhteet. Puolivarjon kasvi voi hyvin viihtyä auringossa, kunhan juuristolla on hyvät oltavat, sopivasti kosteutta ja ravinteita.
PoistaSiinä anopin talon seinustalla on varmasti suojainen paikka ja talon läheisyys pitää keväthallan loitolla :)
Suloiset kuvat.
VastaaPoistaSärkynytsydän oli minullakin taas ensimmäisten hankintojen joukossa, kun tätä pihaamme aloimme kaunistamaan.
Hyvää Pääsiäistä!
Särkynyt sydän onkin erityisen kaunis läheltä katsottuna. Meidänkin pihalle ostettiin ensimmäiseksi särkynyt sydän ja juhannusruusu :)
PoistaMinen tiiä tommosista kukkasista mitään, mutta kuvasta päätellen tuo ainakin näyttää tosi kauniilta :)
VastaaPoistaAurinkoa Pääsiäiseen!
Kaunis on ja helppohoitoinenkin ;)
PoistaKiitos samoin, mukavaa pääsiäistä!
Särkynytsydän kuuluu lempikukkiini..sen kukintoa jaksaa ihailla joka kesä, "muotoilu" niin kohdallaan...
VastaaPoistaHyvää Pääsiäistä!
Muotoilu on tosiaan osunut nappiin...
PoistaKiitos samoin, hyvää pääsiäistä sinullekin!
Kaunis kukka kyllä.
VastaaPoistaPitäisiköhän ihan omaankin pihaan ostaa :)
Kannattaa hankkia, on se niin kaunis!
PoistaTämä on yksi suosikkikukistani. Unelman pihapiiristä sellainen vielä uupuu ja aion ehdottomasti hankkia sen ensi kesäksi.
VastaaPoistaAivan mahtava muuten tuo sinun juhannuslaskuri :) Iloista pääsiäistä!
Ei muuta kun taimikaupoille ;)
PoistaKiitos samoin, iloista pääsiäistä sinullekin!
Upeat kuvat.. en muistanutkaan miten hieno on valkoinen särkynytsydän. Taidanpa laittaa sen hankintalistalleni... Meillä on joskus ollut sitä tavallista, mutta sen paikka oli huono. Keväthalla palellutti sen kerran kunnolla ja seuraavana keväänä vielä uudelleen... se oli sen yksilön loppu. Tuolle valkoiselle täytyykin alkaa etsiä sopivaa paikkaa : )
VastaaPoistaMukavaa pääsiäistä !
Valkoinen on kyllä hienostunut, vähän se pienemmäksi kuin punakuallinen ja on ähän arempikin, mutta hyvin sekin pärjää kun on sopiva paikka ;)
PoistaKiitos samoin, mukavaa pääsiäistä sinullekin!