perjantai 28. lokakuuta 2016

Perinteisesti

Sunnuntaina meillä on kasvarissa juhlat!
Nyt juhlitaan tuhansia vuosia vanhojen perinteiden mukaista juhlaa, kekriä !


Pakanallisena aikana suomalaisten vuosi vaihtui perinteisesti syksyisenä kekrinä,
 jota vietettiin sadonkorjuun juhlana. 

 Kekrin aika alkaa Mikkelinpäivänä ja jatkuu Pyhäinpäivään saakka.
Kekrin vietolle ei siis ollut mitään tarkkaan määrättyä päivää,
vaan kun vuoden sato oli saatu korjatuksi
 ja kaikki maataloustyöt talvea vasten oli saatu tehdyksi, oli kekrin aika.

 Syystöiden päättymistä juhlittiin syömällä ja juomalla ylenpalttisesti,
näin pyrittiin turvaamaan myös seuraavan satokauden onnistuminen.
Monet kekrin perinteistä ja tavoista ovat myöhemmin siirtyneet jouluun ja Uuteen vuoteen.
 


Esi-isämme uskoivat, että suvun vainajat tulevat kekrinä katsomaan
miten paikat on pidetty kunnossa.
1800-luvulla kekri liitettiin yhteen kristillisen pyhäinpäivän kanssa.



Halloweenina nykyään vietettävä lokakuun 30.
on alunperin muinaisten kelttien talven alkamisen päivä.
”All Hallows' Eve”ä on alunperin vietetty siis Englannissa, Skotlannissa ja Irlannissa.
Sieltä se kulkeutui irlantilaisten ja skotlantilaisten siirtolaisten mukana Yhdysvaltoihin, jossa siitä muodostui se kaupallinen tapahtuma, jona se nykyään tunnetaan.

Minusta Halloween on erityisen ärsyttävä ja kaupallinen hömppätapahtuma.
Ei haittaa kuitenkaan, ihan rauhassa saavat halloweenia juhlia ne, jotka haluavat.
Tämä halloween-ärsytykseni johtuu aika paljon siitä, 
että muutama vuosi sitten meille tuli niitä karkinkerjääjiä 
soittamaan ovikelloa Pyhäinpäivänä, halloween oli ollut jo viikkoa aikaisemmin. 
Jotenkin järkytyin tästä kovin, sillä isäni oli haudattu juuri muutama viikko aikaisemmin.
Tästä on jo aikaa, mutta halloween-ärsytys vaan säilyy mielessäni.

Sunnuntaina meillä aiotaan  mässäillä perinteiseen tapaan.
Ei  ihan tuhansia vuosia vanhoja reseptejä ole käytössä,
mutta kotimaisia juureksia ja vihanneksia, itsetehtyä leipää,  porkkanakakkua.
Lammastakaan ei teurasteta, eikä edes ostettua lihaa ole meillä.
Kalaa sen sijaan aion laittaa.
Glögiä, sillä olut ei oikein maistu, vaikka sitä pitäisi kyllä olla seuraavan vuoden viljasadon onnistumisen turvaamiseksi.
Ehkä tuo glögi käy, kun meillä ei viljaakaan viljellä.....

Leivät olen jo leiponut, samalla olen harjoitellut taas kerran Mummun joululimpun leipomista
Isänpäivän Mummun Pilkkumia varten.
Sepä on tarkkaa säätöä taikinan pehmeyden, kohotusaikojen ja uunin lämpötilan kanssa,
etteivät limput repeäisi uunissa.
Siemenleipää

 Mummun joululimppua


Oikein herkullista viikonloppua!




Marja

20 kommenttia:

  1. Kiitos Marja, kekriä ja halloweeniä koskevista tiedoista. Jäin tässä pari päivää sitten miettimään, mikä se suomalaisen kekrin perinteinen ajankohta on. Minulla on ollut sellainen kuvitelma, ettei se meillä välttämättä ajoitu halloweenin kanssa samaan aikaan. Asian tarkistaminen unohtui.
    En ole erityisen innostunut halloweenistä. Meillä on omia hienoja perinteitä ja halloweenin istuttaminen meille tuntuu kovin keinotekoiselta. Kaupallisuus nousee siinä pinnalle voimakkaasti, kun omat pitkäaikaiset perinteet puuttuvat. Aina on kuitenkin kiva juhlistaa arkea ja jokainen saa puolestani juhlia ihan mitä vaan. Varsinkin näin syyspimeydessä iloa ja valoa ei voi olla liikaa.

    Viimeisestä kuvasta tuli ihan hirveä pikkupullahimo. En ole aikoihin leiponut tavallista pullaa. Namskis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Between; hyvä, ei tarvinnut sinun alkaa googletella :)
      Totta, jokainen saa juhlia, miten itsestä tuntuu sopivalta. Kiva on kuitenkin vaalia perinteitä ilman kaupallisuutta.
      Välillä tulee suorastaan pakottava tarve leipoa pullaa, ihanan kotoisa tuoksu valtaa talon ja se pulla on niin hyvää...

      Poista
  2. Onpa erityisen ikävä Halloween-muisto sinulla. Siitä on tullut kovin erilainen, ehkä täytyy vain olla kiitollinen siitä, ettei kekrin hyvää nimeä ole samoin pilattu... nimittäin aivan samanlaisia asioita niissä alun perin on takana: sadonkorjuu, juhla ja kiitollisuus, tulevan kauden toiveet, samalla siihen liittyvät taikauskomukset ja edesmenneiden kunnioitus sekä ajatus, että he liittyvät tiiviisti elämään edelleen ja saattavat vihastua, ellei ole heitäkin huomioitu.. esimerkiksi olkia levitettiin heille lattioille yösijaksi (ellei suorastaan annettu sänkyjä ja nukuttu itse lattioilla), ja ruoka jätettiin yöksi pöytään.
    Lämmintä viikonloppua ja makoisaa ateriaa, ja kaipa nyt sopii myös toivottaa menestyksekästä seuraavaa satokautta :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila; on kyllä, se vaan tulee mieleen aina näihin aikoihin. Kekrin viettäminen tuo jotenkin turvallisen olon, tuntuu kuin liittyisi sukupolvien ketjuun.
      Oikein mainiota satokautta sinullekin ja pojille hyvää myyrävuotta :)

      Poista
  3. Mukavaa kekri-juhlaa. Hyvä kun pidät yllä perinnettä, sillä monelta kekri on varmaankin unohduksissa. Kerrassaan herkullisen näköinen siemenleipä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria K; kiitos, kekriä kannattaa aina tuoda esille, perinteet kunniaan :D

      Poista
  4. Kiva muistutus kekristä ja herkullisia kuvia. Mukavaa viikonloppua sinulle. Teillä on varmasti ihana sunnuntai.

    VastaaPoista
  5. Tosi harmittava halloween-muisto sinulla! Enpä minäkään ymmärrä, miten ihmeessä pitää täällä meilläkin tuollaista kaupallista juttua juhlia, meillä ei juhlita, kekriä kylläkin. Kuten kaima jo tuossa edellä sanoikin, halloweenin perintö on ollut samanlainen kuin kekrin, kunnes mainosmiehet ovat ottaneet asian hampaisiinsa. Vahvasti meilläkin ennen uskottiin henkiin, niiden paluuseen katsomaan onko kaikki kunnossa...juuri eilen katseltiin eräohjelmaa Kolilta, jossa usva nousi ja vanha mies sanoi että henget tulevat katsomaan kun järvellä kalastetaan. Näin lapsena pappakin mulle opetti ja siksi en pidä usvan noususta, sumusta kylläkin...usva tanssi kuten kuvitellut henget, siksi se kai lapsen mieleen oli karmiva, mutta pysyinpä illalla tuvassa kun en ulos uskaltanut mennä :D

    Juurikin aamulla sanoin isännälle että huomenna juhlitaan, lammasta ei meilläkään ole, mutta lintupaistia, juureksia, pataleipää...sellaisia syysherkkuja ja glögia aion kauppareissulla hakea.

    Herkkuisaa kekriateriaa Teille ja oikein ihanaa ensi vuoden kasvu- ja satokautta, sitä on ilo jo tässä vaiheessa toivottaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila; niinpä. Kaupallisuus tunkeutuu kaikkialle, kaikesta pitää kauppamiehien saada voittoa!
      Ajatus siitä, että menneet sukupolvet seuraavat toisiamme, tuntuu jotenkin turvalliselta. Elinympäristömme on tosin hurjasti muuttunut, enää ei maatila siirry sukupolvelta toiselle. Kaupungeissa asutaan.
      Voi, minusta usvan tanssi on kaunista, lapsen mielestä ajatus kyllä varmasti oli karmiva. Vaikka uskonkin, että nekin ovat hyviä henkiä :)
      Herkullinen oli varmasti teidänkin kekriateria!

      Poista
  6. Kekriä kyllä voisin minäkin juhlia, mutta halloween on turha juttu!!
    Juuri eilen luin, kun joku kyseli, että onko halloweeni nyt vai ensi viikonloppuna, kun karkin kerjääjiä käy molempina..:)

    VastaaPoista
  7. Olen kanssasi samaa mieltä tuosta halloweenistä, kaupallista hömppää, jota tulee joka tuutista. Kekriä sen sijaan voisi hyvinkin elvytellä suomalaiseen syksyyn vähän juhlaa tuomaan. Pyhäinpäivä kun sitten taas on sellainen hiljaisuuden pyhä, ei oikein juhlaksi taivu.

    Teillä näyttää tulevan tosi herkullinen juhla, joten toivotan oikein ihanaa Kekriä teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustakissa; pelkkää hömppää todellakin! Totta, kekriä on syytä juhlia ja pyhäinpäivä on rauhoittumista varten.
      Kiitos :)

      Poista
  8. Meillä myös vietetään sadonkorjuujuhlaa. Kaikkea mitä on kasvatettu on tarjolla ja paremmaksi jalostettu, sekä aina jotain metsänriistaa. Halusin tämän perheelle perinteeksi, niin lasten poissaolo jouluna ei sitten niin kirvele.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne M; kiva! Hieno perinne teillä, yhtä ihanaa voi olla kekrinä kuin joulunakin, eihän se ole päivämäärästä kiinni, vaan seurasta ja tunnelmasta.

      Poista
  9. Kekri on hyvä perinteikäs juhlanaihe tänne meille ja sopii hyvin satokauden päätteeksi. Miten ihania ruokia voikaan valmistaa kaikista niitä tuotteista joita täällä meillä keittiöpuutarhoissa kasvatetaan.
    Kauden kasvikset,marjat ja hedelmät sekä viljapeltojen tuotteet.
    Kyllä täällä meillä on hyvät raaka-aineet, jos vain niitä osataan arvostaa ja pitää tätä kotimaisuutta ja lähiruokaa kunniassa.
    Hyvältä näyttää nuo sinun leipomuksesi, limppu ei ole revennyt ja hyvin näyttää myös kohonneen.
    Oikein hyvää juhlapäivää sinne teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molley; on oikein mukavaa, että tätä kekri-perinnettäkin on alettu taas vähitellen elvyttää. Meillä on tosiaan täällä Suomessa vaikka mitä ihania raaka-aineita ihan omasta maasta.
      Konstikasta on limpun leipominen, välillä onnistuu ja välillä taas ei ;D
      Kiitos!

      Poista
  10. Täällä ei juhlita halloweenia lainkaan eikä kyllä kekriäkään. Hyvä, että pidät perinteitä yllä. Hyvännäköisiä leipomuksia. Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa; ensi vuonna sinäkin voit järjestää kivat kekrijuhlat :)
      Kiitos!

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥