maanantai 24. lokakuuta 2016

Nyt se alkaa

Glögiaika!

Syksyn ensimmäisen glögipullon avasimme sunnuntaina, kun oli saatu pihatyöt tehtyä.
Meidän glögiaika alkaa perinteisesti ruotsalaisella vuosikertaglögillä.


Punainen, variksenmarjainen, kevyen mustikkainen, joulumausteinen, hennon savuinen,
kuvaus Alkon sivuilta.
Blossa 16 on tehty valkoviinipohjaan, punainen väri tulee marjoista.
Tämän vuoden vuosikertaglögissä on palattu ruotsalaisille juurille, 
mausteena pohjoisten tunturialueiden variksenmarjaa,
 sekä joulun makuja, kanelia ja neilikkaa.
 Makeus tulee koivunmahlasta.
Kaunis pullo, metsänvihreää ja kultaa.

.
Ennen kuin avasimme oman glögipullomme, 
olin ehtinyt lukea mm. Sametti Hortensian ja muutaman muuunkin mielipiteen Blossa 16:sta.
Eivät he tykänneet!
Siinä jo iski paniikki, miten meidän glögikauden avajaisten nyt käy
 jos glögi on ihan kauhean makuista!?

Tilanteen saattaisi pelastaa puolukka-kinuskikakku jouluisilla mausteilla.

Mummun reseptillä leivotut joulupiparit olisivat takuuvarma pelastus tilanteeseen kuin tilanteeseen.
Minä niin rakastan joulupipareiden leipomista, lapsuuden ajalta asti tutut tuoksut ja muhkeat piparipossut. Vähän vielä kuitenkin panttaan aloittamista.

Norrlantilaisen puolukkakakun reseptin olen ottanut talteen yli 20 vuotta sitten jostain ruotsalaisesta lehdestä.

Päälle vielä paksu kinuskikerros.

Kuuma glögi ja kakku mukana suuntasimme kasvariin.
Lukuisia kynttilöitä sytytettiin tuomaan tunnelmaa.

Kakku on kuohkeaa ja mukavan kirpeää ja makeaa samalla kertaa.
Puolukat ja joulumausteet maistuvat.

Se glögi.
Alkuun tuntuu Blossalle tyypillinen vahva alkoholin maku.
Hetken kuluttua erottuu myös mustikan maku, miellyttävän mietona.
Ehkä se mustikkaisuus tulee variksenmarjasta, 
 molemmat ovat miedon makuisia ja maistuvatkin mielestäni aikalailla samanlaiselta.
Vähän erottuivat myös jouluiset mausteet.
Blossa 16 on sen voimakkaan alkoholin maun jälkeen miedon makuinen glögi.
Vain lievää mausteisuutta, josta minä tykkään.

Me siis tykättiin tästä!
Ihan olisi pystynyt juomaan ilman kakkuakin.
Tänään kävin ostamassa toisen pullon.


Tässä vielä kakun resepti.

NORRLANTILAINEN PUOLUKKAKAKKU

3 munaa
3 dl sokeria
3 dl kakkuvehnäjauhoja
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl soodaa
1 dl puolukkasurvosta
1 dl maitoa

Voitele ja korppujauhota n. 2 l. kakkuvuoka.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita keskenään jauhot, sooda ja mausteet ja
sekoita muna-sokerivaahdon joukkoon
Lisää seokseen puolukkasurvos ja maito.
Kaada taikana vuokaan ja kypsennä 180 asteessa n. 50 minuuttia.
Kokeile kypsyyttä tikulla.
Anna kypsän kakun jäähtyä vuoassa muutama minuutti ennen kumoamista.

Valmiin kakun voi koristella haluamallaan tavalla tai  voi sen syödä ihan ilman päällysteitäkin.

Herkullista glögiaikaa!


Marja

27 kommenttia:

  1. Mun piti ostaa lauantaina glögiä kauppareissulla, mutta unohdin! Ja nyt on sitten tehnyt ihan hirveesti mieli glögiä. No, muistanpahan sitten seuraavan kerran... Uskaltaisikohan tuota Blossaa kokeilla? Olen usein pettynyt alkon alkoholipitoisiin glögeihin. Saatan kyllä lorauttaa mehuglögiin terästettä, mutta silloin siitä saa mieluista. Houkuttelevan näköinen pullo tuossa ainakin on ja kuvailusi mukaan saattaisi olla makuuni...
    Mukavia glögi hetkiä, joita teillä on kaikesta päätellen tulossa piakkoin lisää:) Ja kiitos myös herkullisen kuuloisesta kakkureseptistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mustakissa; Oi mikä moka, glögi unohtui! Tuossa on todella vahva se alkoholin maku ensin alkuun, mutta muuten kyllä tykkäsin.
      Kiitos, glögihetket jatkuvat. Paljon on taas uusia glögimakuja testattavana.....

      Poista
  2. Olipa herkullinen joulukauden/glögikauden avaus, meillä se on vielä edessä ja ihana kakku, voi kuin olisi postauksessasi tuoksut mukana :D En ole kovinkaan glögin ystävä, mutta aina hiukkasen sitä maistelen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila; juu, virallinen avaus on suoritettu. Tosiaan olisi kiva joskus laittaa postaukseen vähän vaikka jouluntuoksuakin :)

      Poista
  3. Hyvä, että teillä tykättiin! Minäkin innostuin ostamaan pullon ja sen avattuani muistin, miksi en ikinä käy hakemassa toista pulloa. Se on niin styrkkaa ja maistuu siltä, kun keitokseen olisi vahingossa pudonnut koko rekallinen mausteneilikoita. Ufffff... täytyy blandata, mutta ei ole mitään millä blandaisi, paitsi vettä. Blossa paranee aina sillä, että sitä sekoittaa johonkin sekamehuun :-D Onneksi on pullo mainiota mallasviskiä, sillä pärjää siihen asti, kunnes pääsen mehukaupoille.
    Variksenmarja on kyllä herkkua, mutta sitä en tuossa maistanut. Jurmossa joskus syömäni variksenmarjajäätelö oli lähes maailman parasta jäätelöä. Kaikki varmaan maistavat makuja aika eri tavalla.
    Miten osaatkin tehdä niin kauniita kakkuja, ja vielä kuvata... nuo puolukanmarjat tuossa kyljessä, voi että miten ihanat kuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila; juu nyt tykättiin. Styrkkaa on kyllä, mutta nyt ei mielestäni juurikaan ne neilikat maistuneet. Jos ne neilikat olivatkin kaikki tipahtaneet sinne sinun pulloosi?!
      Vai mallasviskiä! Sepä jäisi minulta lasiin (tai pulloon), vaikka olisi miten mainiota tahansa :D
      Variksenmarjat ovat mukavan eksoottisia, joskus pohjoisessa on niitä kerätty, silloin tein piirakkaa, mutta on se jäätelökin varmasti mainiota. Kylläpä meidän Blossat nyt tuntuvat olevan ihan eri tavalla maustetut.....

      Poista
  4. Slurps :P Ihan kuolaa sain nieleskellä, kun luin kakkaureseptiä ja nuo kuvat, ihan mielettömät. Meillä on vielä glögikausi avaamatta, Blossa16 tietysti valinta, kunhan ensin on vähän viimeisiä lehtiä saatu puutarhasta raivattua pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. pirkko; ei muuta kun kakkua leipomaan ja kiireesti haravoimaan, että pääset korkkaamaan oman Blossasi :)

      Poista
  5. Mä en kestä, miten ihanalta toi kakku näyttää! <3
    Täytyy varmasti kokeilla tuota vuosikertaglögiä. Eilen just harmittelin, kun kaapin perukoilta löytyi Hans Välimäen viime vuoden glögi ja päiväys oli jo mennyttä. Tuntui pahalta heittää ihana glögi pois, just kun olisi ollut hyvä hetki alkaa fiilistelemään joulua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riina; kiitos ;)
      Kannattaa kokeilla. Ja tosiaan, toiset tykkää ja toiset taas ei......
      Varmaan onkin parempi olla maistelematta vanhentunutta glögiä, vaikka pois joutuu heittämään. Onneksi kaupasta saa taas uutta :D

      Poista
  6. Aivan ihanan herkullinen kakku. Minäkin huomasin eilen kaupassa, että voisi aloittaa glögiajan. Ehkä ensi viikonloppuna sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli A; kiitos! Nyt onkin vallan mainio aika aloittaa glögittelykausi.

      Poista
  7. Tosi kaunis pullo. Täälläkin on hörpitty glögiä, mutta ihan tuollaista kaupan perusversiota... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu; tosiaan, metsäisen loistokas pullo!
      Parhaimmillaan alkaa olla glögiaika.

      Poista
  8. Oi mikä ihana kakku, slurp! Minä leivoin pipareita jo viime viikolla, tuli jouluinen tuoksu. Tuo pullo on todella ihanan näköinen, justiinsa lempiväriäni. Kerran vuosia sitten maistoin Blossan glögiä, sen piti olla vadelmaista, mutta se oli niin ylimausteista ja oudon makuista että ei ole tullut sen jälkeen maisteltua. Juhla Glögi on minun suosikkini, tosin aika makeaa ja ytyä kamaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linda; Pipareiden leipomiseen täytyy varata kunnolla aikaa ja ehkä joku Jarkko Aholan joululevy soimaan taustalle, että saa kaiken nautinnon irti leipomisesta ja jouluntuoksusta.
      Blossassa on kyllä ollut vuosien mittaan varsin erikoisia makuelämyksiä.

      Poista
  9. Ihanat kuvat!
    Kaunis pullo! Meilläkin on glögiä jo juotu.
    Herkullinen kakku!
    Mukavaa tiistai päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sari; kiitos!
      Nuo Blossan pullot ovat joka vuosi melkein kuin taideteoksia.
      Kiitos samoin sinulle!

      Poista
  10. Liian voimakas alkoholin makuko se noissa Blossa-glögeissä tökkii, kun en oikein niistä tykkää? Tätä uusinta en ole vielä edes maistanut, mutta edelliset ovat jääneet juomatta, eikä se innosta ostamaan. Muuten alkaisi olla ihan sopiva glögikauden avaus, kun ensimmäiset rännätkin ovat sataneet.
    Puolukkakakku näyttää hyvältä ja varmasti myös on sellainen. Voisikohan puolukan korvata punaherukalla, kun niitä on pakastimessa yli oman tarpeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Between; niissä todella maistuu se alkoholi ensin, sitä enemmän, mitä kuumemmaksi sen glögin kuumentaa.
      Teillä siellä tosiaan jo satoi ensimmäiset rännätkin, kyllä se nyt olisi glögin paikka!
      Puolukan voi varmasti hyvin korvata punaherukalla kun kuitenkin happamia ovat molemmat. Ja vielä punaisiakin :D.

      Poista
  11. Sinun blogin ohjeisiin ja arvioihin voi aina luottaa! Pistinpä talteen tuon ohjeesikin, ajattelin tekaista sen gluteenittomana. Josko onnistuisi? Glögikausikin pitäisi aloittaa mutta Blossaa ei vielä ole. Kiitos vinkistä, koetan muistaa ostaa senkin! Makuni mukailee sinun jakojasi, joten meillä varmastikin pidetään tästä versiosta. Nyt oli postaus, joka sai siis innostumaan!

    Sini K.
    www.kasvihormoni.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sini K; voi kiitos! Varmasti tuo kakku onnistuu gluteenittomanakin, on sen verran peruskakku. Toivottavasti Blossa ei tuota pettymystä, se kun tuntuu kovastikin jakavan mielipiteitä :)

      Poista
  12. Vielä ei ole glögikautta korkattu. Tuotahan voisi kokeilla. Yleensä Blossalla on ollut hyviä glögejä. Upean näköinen kakkukin. Ihan kadehdin noita teidän herkutteluhetkiänne, mutta positiivisella mielellä. Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa; vielä on runsaasti glögikautta jäljellä, hyvin ehtii :) Ainakin on hienot pullot Blossalla!

      Poista
  13. Minä ihastuin tuohon Blossan glögipulloon, se on tosi kaunis ja erikoinen.
    Tänään saunan jälkeen sitten maistoimme kupilliset tätä Blossaa ja hyvältähän se maistui, ei ainakaan ollut liian makeata. Hyvä ostos, kaunis silmälle ja hyvä joskin aluksi hieman terävä maku mutta sitten se pian pehmeni ja kyllä siitä löytyi tuon variksenmarjan eli kaarnikan aromi ja myös häivähdys savua.
    Leivoin eilen tuon kakun ja se vasta hyvää oli, mieheni ihastui siihen ihan täysillä. Kiitos kakun ohjeesta ja lögivinkistä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥