Suomalaista superfoodia.
Puolukka tuottaa luonnonmarjoista suurimman sadon.
Sato on varmempi mustikkaan verrattuna, sillä puolukka kukkii pari viikkoa myöhemmin.
Tällöin säät ovat vakaammat ja pölyttäviä hyönteisiä on runsaammin.
1800 luvun loppupuolella alettiin puolukkaa tutkia lääketieteellisesti.
Puolukan havaittiin tehokkaasti tappavan virtsatien bakteereja.
Bakteerien aiheuttamat tulehdukset näyttivät parantuvan ilmiömäisesti puolukkaa nauttimalla.
Rautavaara kertoo puolukan edistävän vatsan, sapen ja maksan toimintaa.
Puolukka sisältää vitamiineista merkittäviä määriä E-vitamiinia.
C-vitamiinia marjassa on vähiten kaikista luonnonmarjoista.
Puolukassa on runsaasti erityisesti mangaania ja se on myös hyvä ravintokuidun lähde.
Puolukasta löytyy monia erilaisia polyfenoleja, joiden terveysvaikutuksia tutkitaan paljon.
Marja sisältää mm. lignaaneja, proantosyanidiineja ja resveratrolia.
Resveratrolia puolukka sisältää samankaltaisia määriä kuin punaviinin raaka-aine,
tumma viinirypäle.
Puolukkaa on perinteisesti käytetty liharuokien lisäkkeenä.
Sitä voidaan käyttää raaka-aineena marjakeittoihin, puuroihin,
uuniruokiin, leivonnaisiin ja mehuihin.
Marjaa säilötään pakastamalla, survomalla tai hyytelöksi tai hilloksi keittämällä.
Marjat sisältävät luontaisesti säilyvyyttä edistävää bentsoehappoa,
joten marjat säilyvät hyvin viileässä varastoituna raakasurvoksena tai veteen säilöttynä.
Hallojen jälkeen poimittua puolukkaa voi käyttää mehun valmistukseen.
(lähde Arktiset Aromit)
C-vitamiinia marjassa on vähiten kaikista luonnonmarjoista.
Puolukassa on runsaasti erityisesti mangaania ja se on myös hyvä ravintokuidun lähde.
Puolukasta löytyy monia erilaisia polyfenoleja, joiden terveysvaikutuksia tutkitaan paljon.
Marja sisältää mm. lignaaneja, proantosyanidiineja ja resveratrolia.
Resveratrolia puolukka sisältää samankaltaisia määriä kuin punaviinin raaka-aine,
tumma viinirypäle.
Puolukkaa on perinteisesti käytetty liharuokien lisäkkeenä.
Sitä voidaan käyttää raaka-aineena marjakeittoihin, puuroihin,
uuniruokiin, leivonnaisiin ja mehuihin.
Marjaa säilötään pakastamalla, survomalla tai hyytelöksi tai hilloksi keittämällä.
Marjat sisältävät luontaisesti säilyvyyttä edistävää bentsoehappoa,
joten marjat säilyvät hyvin viileässä varastoituna raakasurvoksena tai veteen säilöttynä.
Hallojen jälkeen poimittua puolukkaa voi käyttää mehun valmistukseen.
(lähde Arktiset Aromit)
Hirvikärpäskammostani johtuen ostan puolukat innokkaalta marjastajaystävältä.
Talviset puolukat ovat jo pakastimessa.
Nyt käyn vain pikkuämpärin kanssa omalta takapihalta keräämässä
tuoreet puolukat syysherkkuihin.
Puolukka-ajan kuningatar!
Eilen illalla tein Puolukka-Kinuskikakkua.
Kakun idea on tosi vanha, resepti on aikojen kuluessa muokkautunut tähän muotoon.
Kakkupohja on ihanan kuohkea, kuin kesäistä poutapilveä mutustelisi.
Täytteenä on kanelilla maustettua kermavaahtoa ja puolukkasurvosta.
Päällä IHANAA kinuskia, oikein paksu kerros!
Myöhemmin talvella kakkuun voi käyttää pakastettujakin puolukoita,
kannattaa siis pakastaa vähän puolukoita ihan kokonaisinakin, kakun pinnalle ripolteltavaksi.
Toinen vastustamaton puolukkaherkku on tämä
manteliselle muropohjalle tehty mascarpone-puolukkapiirakka!
Piirakka suorastaan sulaa suussa,
lempeän mantelinen pohja ja ihanan raikkaat puolukat täytteessä,
täydellinen yhdistelmä.
Reseptit löytyvät taas tuosta alapuolella olevista postauksista.
Nyt meillä keitetään teetä ja syödään piirakkaa, eikun kakkua, eikun molempia!
Huomenna taas pihajuttuja :)
Terveellistä viikonloppua!
♥
Herkullisia kakkuja! Vesi tuli kielelle :)
VastaaPoistaMarianne N; kinuski ja puolukka on lyömätön yhdistelmä!
PoistaIhania kakkuja :)
VastaaPoistaKirsti; :)
PoistaIhanalta näyttää erityisesti tuo puolukka-kinuskikakku, nam.
VastaaPoistaSaga; herkullista on se ja makeaa ja kirpeää samaan aikaan!
PoistaVau, mitä herkkuja. Molemmat kuulostavat ja näyttävät suussasulavilta!
VastaaPoistaSatu; kiitos, ihan syötäviä ovat kyllä ;)
PoistaOlet sä kyllä aika uskomaton jauhopeukalo!! :) Mukavaa viikonvaihdetta!
VastaaPoistaTiina; kiitos :)
PoistaHerkulliselta näyttävä ja kuulostava piirakka!
VastaaPoistaKiitos; onkin kyllä ihan hyvää....
PoistaRakastan kinuskia, johon puolukka sopii erinomaisesti. Herkullisia herkkuja - jälleen kerran!
VastaaPoistabetween; oivallinen yhdistelmä on kyllä puolukka ja kinuski!
PoistaHienot leivonnaiset. Puolukka on minunkin suosikkini, kuten kaikki luonnonmarjat.
VastaaPoistaKruunu Vuokko; kiitos :)
PoistaIhania leivonnaisia! Näitä täytyy kyllä yrittää tehdä itsekin! Pakastimeni on vieläpä ystävällisesti jo täytetty syksyn puolukkasadolla ennen kuin itse edes ennätin puolukkametsään laisinkaan. =)
VastaaPoistaReija; kiitos! Kannattaa kokeilla, kun kerran puolukatkin ovat itsekseen ilmestyneet pakastimeen ;)
PoistaOli niin paljon kirotusvihreitä, että päätin ottaa uusiksi ;-D
VastaaPoistaKiitokset ihanista puolukkaresepteistä, jotka menevät varmasti kokeiluun!
Oli suuri iloa katsella kuvia puutarhastasi aiemmassa postauksessasi!
Nina; ole hyvä vaan :) ja kiitos!
PoistaIrmastiina; kiitos :)
VastaaPoista