Elokuu.
Paras kesäkuukausi, seesteisen rauhallinen ja leppoisa, kuitenkin vielä kesäkuukausi,
melkein yhtä ihana kuin toukokuu.
Aamuissa ja illoissa jo vähän syksyn tuntua.
Hämärtyvät illat.
Usvaiset aamut
Takapihan metsikössä aamuisin hämähäkin verkoissa kastehelmet, jotka nouseva aurinko kuivattaa.
Usvaiset aamut
Takapihan metsikössä aamuisin hämähäkin verkoissa kastehelmet, jotka nouseva aurinko kuivattaa.
Päivisin vielä täysi kesä.
Kasvimaalla ja puutarhassa valmistuu kuuman kesän kypsyttämä sato.
Kasvihuoneessa kypsyy tomaatteja niin paljon, ettei melkein ehdi kaikkia syödä.
Kirsikkaclafoutis
Kaksi pientä suklaakirsikkapuuta kypsyttivät pienen ämpärillisen mehukkaita kirsikoita.
Suurin osa kirsikoista päätyi hilloksi, jonka maustoin manteliliköörillä.
Melkein turmiollisen herkullista!
Pari litraa kirsikoita laitoin pakastimeen sellaisenaan,
käytän ne myöhemmin kun keitän mehuja.
Elokuun herkku on Kirsikkaclafoutis, jota pitää tehdä kerran kesässä.
Reseptin olen yhdistellyt useammasta eri reseptistä.
Isoon, n. 28 cm piirakkavuokaan tarvitaan:
1 l kirsikoita
50 gr voita sulatettuna ja jäähdytettynä
3 munaa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoja
1 dl sokeria
1 dl maitoa
2 dl kermaa
voita ja tomusokeria vuokaan
Riko munat yleiskoneen kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki,
vatkaa joukkoon jauhot, jatka vatkaamista ja lisää voi ja sokeri.
Lisää viimeksi maito ja kerma koko ajan vatkaten.
Vatkaa seos tasaiseksi ja kuohkeaksi.
Voitele vuoka voilla ja "jauhota" se tomusokerilla.
Levitä kirsikat, joista kivet on poistettu, vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.
Kaada taikina kirsikoiden päälle.
Paista 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia, kunnes paistos on juuri ja juuri kypsää
ja pinta kauniin ruskea.
Jäähdytä haaleaksi ja siivilöi pinnalle tomusokeria.
Seuraksi vielä vaniljajäätelöä.
Clafoutiksen voi tehdä myös vadelmista, viinimarjoista, luumuista tai omenoistakin.
Tällä kertaa kirsikoita oli vain n. puoli litraa,
kyllä niitä litra olisi tarvittu.
Vuoan pohjan pitäisi olla kokonaan kirsikoiden peitossa.
Taikina kirsikoiden päälle ja uuniin.
Ihanan makuista, makeaa ja melko tuhtia!
Paras paikka clafoutiksen syömiselle on tietenkin elokuinen kasvari,
jossa vielä on täysi kesä, vaikka ulkona alkaa olla jo vähän loppukesän tunnelmia.
Kaikki on enemmän tai vähemmän rupsahtanutta ja tuleentunutta jo.
Lavakauluskasvimaalla kypsyy kesäkurpitsoja tasaiseen tahtiin.
Soppa365-sivustolla on Kesäkurpitsa-sitruunakakun ohje, jota kokeilin eilen.
Kirjoitan reseptin myös tänne blogiin, lähinnä itseäni varten muistiin,
sillä kakusta tuli niin raikas ja mehevä, että varmasti teen toisenkin kerran.
2 munaa
3 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
75 gr mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
3/4 tl suolaa
1/2 tl soodaa
2 tl luomusitruunan kuorta raastettuna
1 1/2 dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1 dl mantelimaitoa
1/2 dl sitruunamehua
Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi.
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Yhdistä jauhot, mantelijauhe, leivinjauhe, suola ja sooda keskenään.
Sekoita kesäkurpitsaraaste ja sitruunankuoriraaste muna-sokerivaahtoon.
Lisää kuivat aineet vuorotellen rypsiöljyn kanssa.
Sekoita lopuksi joukkoon mantelimaito ja sitruunamehu.
Voitele ja korppujauhota kahden litran vetoinen rengasvuoka.
Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 1 t 10 min.
.Peitä kakun pinta paistoajan puolivälissä leivinpaperilla, ettei se tummu liikaa.
Anna kakun vetäytyä puoli tuntia ennen kuin kumoat sen vadille.
Siivilöi jäähtyneen kakun pinnalle tomusokeria.
Kesäkurpitsasta tulee juuri sopivan hienoa tällä Tupperwaren ExtraChef teholeikkurilla.
Tämä on niin näppärä, minulla käytössä ihan päivittäin.
Hienonnan tällä porkkanat porkkanakakkuun, teen peston, juustokakun keksipohjat saa tällä tehtyä,
sipulit saa nopeasti ja helposti ilman kyyneleitä silpuksi.
Kakku säilyy jääkaapissa hyvin viikon, ellei tule syödyksi sitä ennen.
Seuraavaksi kypsyvät omenat.
Leppoisaa ja herkullista elokuista viikkoa!
♥
Oi, mitä herkkuja! Tuota kakkua täytynee varmaan kokeilla. Kuulostaa tosi hyvältä, hjam!
VastaaPoistaHilu; syysherkkuja! Kannattaa kokeilla tuota kakkua, kesäkurpitsa saa siinä ihan uuden ulottuvuuden :)
PoistaKakkuohje pistetty muistiin, sillä kohta tulee ylitarjontaa kesäkurpitsasta :) Samoin clafoutista pitää testata. Molemmat ohjeet vaikuttivat hyviltä. Ihanasti kukkii pelakuut kasvarissasi.
VastaaPoistaNyt niitä kesäkurpitsoja tosiaan alkaa kypsyä, kiihtyvällä vauhdilla!
PoistaKakku on todella raikas ja mehukas. Ja clafoutis, se on aina herkullista!
Clafoutis on Ranskasta tuttu, siellä syödään usein myös karhunvattuclafoutista. Onpa kätsän näköinen silppuri, tuollainen voisi olla tarpeellinen tällaiselle epäkokillekin... kaikenlaista kuitenkin tarvitsee pilkkoa, enkä nyt tarkoita polttopuita!
VastaaPoistaIhanan rehevä kasvari, pihalla ei tosiaan paljon nähtävää ole, moni kasvi päätti olla kukkimatta extremekuivuudessa. Vasta pari päivää sitten saatiin kunnollinen sade, 20 mm peräti! Syksyisyyden huomaa siitä, että Mustikin hakeutuu sisälle jalkoihini nukkumaan, kolmeen kuukauteen sitä ei ole paljon öisin näkynyt.
Tuo on todella hyvä laite, silppuamiseen ja toisella "terällä" vatkaamiseen.
PoistaSirpaliisa; totta, on ihan peruskalustoa keittiössä!
PoistaSaila; karhunvatukkaclafoutis on varmasti myös hienostuneen herkullista!
PoistaTuo on todella näppärä silppuri, kaikkeen muuhun, paitsi polttopuihin se ei kyllä pysty.....
Kasvarissa on vielä rehevää, kuten myös muovikasvarin tomaatit ovat vielä hyvässä tikissä. Pihalla alkaa näyttää ihan liian syksyiseltä, syyskimikit ovat sentään vielä nupulla. Kunhan ne aukeavat, tulevat perhosetkin!
Saittehan tekin vihdoin edes yhden kunnon sateen!
Mustat pantterit alkavat syksyn tullen viihtyä sisätiloissa, Onnikin on muutaman yön ollut jo sisällä!
Voi mitä herkkuja oletkaan tehnyt, niitä pitää kokeilla! Sentit kyllä vaatisi vastustusta, loppuu meinaan mittanauhassa pituus.
VastaaPoistaHarmaa Hamsteri; kannattaa kokeilla, nyt kun kaikkia ihana tuoreita raaka-aineita saatavilla! Niitä senttejä voi sitten päivystää talvella :DD
PoistaOmpas siellä herkkuja tehty! Kokkeiluun männöö heti happamilla omenoilla, Samo soppii varmaan hyvin ja jätskit tai vaniljakastike kyytipojiks. Mukava kun laitat näitä resettejä kukkaihanuuksien lisäks. Mukava kokkeilla aina uusia syötävii, miulla vielä tänäkesänä on tuo tilalla oleviin työmiehiin päiväkahvi leivonnaiset, niin aina ehin uusia reseptejä perus pullan lisäks. Kakkuu tien myös. On noita kesäkurpitsoita.
VastaaPoistaUlla; Nyt on syysherkkujen aika!
PoistaSamo onkin varmaan sopivan kova ja hapokas omena, joka soseutuu mukavasti uunissa.
Mukavaa, saavat työmiehet vaihtelua päiväkahvipöytään :)
Nam, noita leipomuksiasi voisi tosiaan kokeilla, ja kirsikkahillokin kuullosti melkoiselta herkulta! Pelargonioiden kesä tämä totisesti on ollut, mahtavasti kukkivat siellä sinunkin kasvarissasi!
VastaaPoistaSirkku; vihdoin pystyy taas leipomaankin, kun saatiin talon sisälämpötila jäähtymään 20 asteen pintaan!
PoistaPelakuut ovat nauttineet helteistä ja kukkineet erityisen innokkaasti!
Onpa ihania herkkuj,namia Ja ihana kukkameri :)
VastaaPoistaIrma; kiitos 🤗
PoistaKiitos resepteistä, molemmat sellaisia joita on kokeiltava.
VastaaPoistaKatja; ole hyvä 😉
PoistaNäyttää ja varmasti maistuu herkulliselta. Pitää viälä muutama vuasi orotella kirsikkapannukaakkuaineksia. Tämän vuaren saldo - kokonaasta kolome kirsikkaa :)
VastaaPoistaNavettapiika; lupaavalta vaikuttaa kirsikkasatosi😉, ensi vuonna tulee jo monta enemmän!
PoistaNam, mitä herkkuja ja voi hyvänen aika miten upeaa kasvarissa on!
VastaaPoistaTuo pelaguiden määrä on ihan huikea!
Riina; pelakuut ovat tykänneet hellekesästä! Ei tuonne kasvariin enää muuta mahdukaan!
PoistaNämä ohjeet pitää kirjoittaa ylös. Meille tuli paljon kirsikoita. Tein niistä sekamehua ja likööriä . Miten teit hillon. Ja kesäkurpitsaa tulee myös paljon joten uudet ohjeet on mieluisia.
VastaaPoistaNila; liköörit olisin myös tehnyt, joskirsikoita olisi tullut vähän enemmän. No ensi vuonna sitten. Hilloon käytin hillo-marmeladisokeria, keitin paketin ohjeen mukaan n. 15 minuuttia. Vähän pyöräytin sauvasekoittimella kirsikoita rikki, että sain paksumman hillon. Joukkoon jäi myös ehjiä kirsikoita. Maistoin lopuksi DiSaronno-manteliliköörillä ja muutamalla tipalla vaniljauutetta. Annoin hillon jäähtyä n. 20 min. ennen purkittamista, näin kirsikat asettuvat tasaisesti hilloon, eivätkä nouse pinnalle. Sen jälkeen purkkitin kuumiin tölkkeihin ja kuumat kannet päälle, niin hyvin muodostui tölkkiin tyhjiö.
PoistaOooo my goodness! That breakfast looks so tasty! I would love to make something like this for myself. Thanks for the share, hope you had a fantastic weekend. Keep up the posts.
VastaaPoistaWorld of Animals
Thank you! It is nice to use own fresh crops for making food and especially desserts.
PoistaHyvälle vaikuttaa! Ihaltavaa tuo into ja taito leipomiseen ja ruuanlaittoon. Itse olen aika laiska kokki, teen ihan perusjuttuja. Viime aikoina olen yllättäin etsinyt reseptejä ja tehnyt erilaisia kasvisruokia. ja ne on jopa onnistuneet :D Ihan vaan että saa muuta mietittävää :)
VastaaPoistaMahtava kasvarinäkymä!
Pippe; kiitos😊
PoistaKun ilmat vähän viilenivät, palasi leipomisintokin!
Nyt onkin hyvä tehdä kaikenlaisia kasvisruokia, kun on niin paljon tuoreita raaka-aineita saatavilla. Jos ei omasta pihasta, niin torilta.
Ruoanlaittoon saat keskitettyä ajatuksesi ja lisäksi pääset lopuksi nauttimaan herkullista ruokaa 🤗
Nam ❤️❤️❤️
VastaaPoistaOot sä kyllä kätevä emäntä!
LeenajaIpanat