perjantai 7. helmikuuta 2014

Mummun Pilkkumi


Mummuni on aikoinaan saanut häälahjaksi Arabian astiaston, 
johon tämä soppakulhokin kuuluu.
Olen saanut astiaston vielä tallella olevat osat;
 muutamia lautasia ja kastikekulhon
tämän pilkkumin lisäksi.
Rakkaita muistoja ihanasta mummusta ♥



Mummun pilkkumista löytyy tällä kertaa
perinteistä, edullista, herkullista, talvista lähiruokaa.




Uunijuureksia ja munajuustoa

Näitä meillä on viime aikoina syöty melkein kyllästymiseen asti.

Reseptejä olen testaillut ja tehnyt hienosäätöä
 viikon kuluttua vietettävää ravintolapäivää varten.

Perustamme kolmen ystäväni kanssa yhdeksi päiväksi
Mummun Pilkkumi-ravintolan.

Työnjako on suunnilleen sovittuna.
Suurin osa ruoasta tehdään paikan päällä yhdessä,
osan kuitenkin voi tehdä etukäteen.
Saaristolaisleivät, sämpylät ja Euranrinkilät teen ensi viikolla
valmiiksi pakastimeen.

Ravintolasta voi varata pöydän etukäteenkin,
ruokaa teemme 100 asiakasta varten.

Tässä testatut reseptit

Piimäjuuston/munajuuston valmistuksella on Suomen eri osissa omat perinteensä.
Munajuusto on kuulunut aina satakuntalaisiin pitoihin,
myös arkiruoaksi sitä on valmistettu.

Meillä kotona lauantai ei ollut lauantai, ellei
ruokapöydässä ollut munajuustoa ja sallattia (=rosolli)

Munajuusto on oikein hyvä seuralainen juuri sallatille,
saaristolaisleivän päällä se maistuu herkulliselta
ja graavin tai savukalan seuraankin se sopii.


Munajuusto karviaishillon kera, slurps!

Munajuuston valmistus on yksinkertaista
ja raaka-aineetkin varsin simppelit.


Tarvittavat työvälineet
 väh. 5 l kattila, juustokehä tai ihan tavallinen lävikkö,
 reikäkauha, kulho, vispilä, mahdollisesti sideharsoa muotin vuoraamiseen.


PIIMÄJUUSTO

3 l täysmaitoa
1 l piimää
8 kananmunaa
2,5 rkl suolaa


Riko kananmunat kulhoon, lisää joukkoon piimä, johon suola on liuotettu,
sekoita seos tasaiseksi, vältä voimakasta vatkaamista.




Kuumenna maito kiehuvaksi, saa kuohua,
mutta kannattaa olla tarkkana, että ei kuohu hellalle asti!

Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon piimä-kananmunaseos.


Nosta takaisin levylle ja kuumenna seos uudelleen kiehuvaksi,
saa pulpahtaa muutaman kerran, mutta älä kuitenkaan keitä.
Tässä vaiheessa juustomassa alkaa nousta pinnalle.


Nosta kattila levyltä ja anna massan vetäytyä sekoittamatta vielä
20-30 minuuttia.

Laita lävikkö tai juustokehä kulhon päälle.
Puinen juustokehä kastellaan ensin kylmässä vedessä,
sen jälkeen kehään laitetaan kostutettu sideharso,
jonka päälle massa kerätään.
Muovisessa lävikössä ei välttämättä tarvita sideharsoa,
jos lävikön reiät ovat niin pienet,
että juustomassa ei pääse niistä valumaan ulos.


Nostele massa reikäkauhalla muottiin.
Painele massaa kevyesti.

Anna vetäytyä ja jäähtyä puolisen tuntia
ja siirrä juusto sen jälkeen jääkaappiin,
muotin alla pitää olla edelleen kulho tai lautanen,
sillä heraa valuu vielä jääkaapissakin.
Itse en laita mitään painoa juuston päälle,
sillä pidän kuohkeasta rakenteesta.
Jos haluat tiiviimmän rakenteen juustoon,
voit jääkaapissa laittaa päälle vielä kevyen painon, esim, lautasen.


Kun juusto on jäähtynyt, kumoa se tarjoiluastiaan.
Valmista syötäväksi!

Aluksi en lisännyt tarpeeksi suolaa, sillä käytän suolaa ruoanlaitossa todella vähän,
makua pyrin saamaan aikaa mausteilla ennemmin kuin suolalla.
Juustomassa itsessään on lähes mautonta, joten siihen pitää lisätä reilusti suolaa.
Juuston voi tietysti maustaa myös erilaisilla yrteillä
tai chilin ystävä voi sekoittaa juustamassan joukkoon pieniä chilikuutioita.
Yrteistä olen kokeillut tilliä ja ruohosipulia,
molemmat sopivat oikein hyvin. 



 

HUNAJAISET UUNIJUUREKSET

porkkanaa
lanttua
selleriä
punasipulia
 palsternakkaa
bataattia
rosmariinin oksa

oliiviöljyä
hunajaa
yrttimaustetta, esim. Provencen
suolaa
mustapippuria
persiljaa



Kahden hengen annokseen
olen käyttänyt 3 keskikokoista porkkanaa,
pienen lantun, pari pientä bataattia, yhden punasipulin,
yhden pienen sellerin ja palsternakan.
Bataatit eivät ole kyllä varsinaista lähiruokaa,
 taitavat tulla meille jostain Etelä-Amerikasta.
Bataatti on vaan niin hyvää, että sen verran voi joustaa.....


Pilko kasvikset melko pieniksi, n. 2cm kuutioksi.
Lohko punasipuli.
 Olen esikypsentänyt lanttukuutioita pienessä vesitilkassa mikrossa n. 8 min.
Lantun kypsyminen kestää kauemmin kuin muiden juuresten,
 ilman esikypsennystä lantut ovat vielä puoliraakoja muiden ollessa jo kypsiä.

Laita juureskuutiot ja rosmariini isoon muovipussiin, ripottele joukkoon suolaa, mustapippuria,
ja yrttimaustetta.
Sekoita keskenään n. 0,5 dl oliiviöljyä ja 0,5 dl juoksevaa hunajaa.
Kaada seos pussiin ja sekoita hyvin.
Mausteet ja hunaja-öljyseos on helpompi saada tasaisesti levittymään
pussissa kuin vuoassa.

Kaada juurekset uunivuokaan
(paistoastia pysyy siistinä, kun vuoraat sen leivinpaperilla
paistamisen ajaksi.

Kypsennä 180 asteisessa uunissa n. 1 tunti, kokeile juuresten kypsyyttä ja jatka paistoaikaa,
jos eivät tunnu riittävän pehmeiltä.


 Silppua pinnalle tuoretta persiljaa.
Meillä syödään tätä usein ihan pääruokana,
tai vaikka savukalan seurana.
Liharuokien lisäkkeenä tämä on vallan mainio
(niille, jotka syövät lihaa)

Oikein makoisaa viikonloppua!


Marja

34 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen kuuloista ja näköistä. Tuli ihan nälkä, joten iltapalalle mars mars ;)

    VastaaPoista
  2. Todella kaunis soppakulho. Tykkään muodosta ja koristeellisuudesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marianne N; niinpä, vanhat esineet ovat kauniita ja käytännöllisiä

      Poista
  3. Kiitos taas herkullisista resepteistä:)

    VastaaPoista
  4. Herkulliset reseptit ja vielä herkullisemmat kuvat :)

    VastaaPoista
  5. Hyvät ohjeet sinulla Kiitos,
    Munajuusto on tosiaan hyvin yksinkertainen valmistaa ja juuri noin kun sen tuossa työselostuksessa kerroit.
    Kuvat kertoivat puolestaan, että ainakin tämä erä on onnistunut ja erittäin herkullisen näköistä.
    Samaan tapaan olen myös uunijuureksia valmistanut ja vaikka bataatti ei olekaan lähiruokaa se kyllä puoltaa paikkaansa. Tuo vinkki lantun esikypsytyksestä oli näppärä ja otan heti vinkistä vaarin. Kiitos sinulle Marja

    VastaaPoista
  6. Voi, mitä herkkuja onkaan tarjolla! Täytyypä uunijuureksia valmistaa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mimon mami; uunijuurekset ovat kyllä ihan parasta talviruokaa ja hunaja tekee niistä niin herkullisia :)

      Poista
  7. Jatkan vielä, luin nyt tuon ruokalistan ja tosi hyvälle näytti. Laitatko makaronilaatikkoon hieman sokeria? Täällä hämäläiseen pitopöydän makaronilaatikkoon kuuluu ripaus sokeria.
    Toki sitten kerrot miten teillä tämä pitoravintola menestyi, hyvä ja laadukas on tuo menu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molley; Kiitos!
      Tarkoitus on tehdä sitä vanhanaikaista makaronilaatikkoa, johon tulee sokeria. Sipuli ja jauheliha eivät siihen kuulu.
      Katsotaan miten meidän käy! Puolet pöydistä on ainakin varattu jo nyt! Kerron kyllä, kävi miten kävi ;)

      Poista
  8. Voi kun onkin kivan kuuloinen ravintola! Kuulostaa herkulliselta ja hirmuinen uunijuureshimokin iski, näin sopivasti keskellä yötä :-D
    Mukavaa ravintolapäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila; kiitos!
      Pahaan aikaa iski uunijuureshimo, kypsyminen kestä sen verran, että aamuyöstä vasta pääsisit syömään.....

      Poista
  9. Voi kun olisi lähempänä olisin takuuvarmasti syömässä siellä!

    VastaaPoista
  10. Taidan tästä lähteä käymään Marjalle kylässä...nam!

    VastaaPoista
  11. Ihana pilkumi! Tosi kaunis. Olisinpa lähempänä, niin tulisin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu; eikös olekin, ennen sitä osattiin! Turhan pitkä on meilläkin tämä väliatka....

      Poista
  12. Ihana pillkumi ja mikä herkkuja! Tuo ravintolapäivä on mahtava idea, onnea siihen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maria; kiitos!
      Ollaan ennenkin touhuttu kaikenlaista yhdessä, kokeillaan nyt tätä ravintolaankin :)

      Poista
  13. Vau mikä idea tuo pop up -mummola :). Oikein paljon iloista mieltä ja onnea toteutukseen. Kyllä kuulostaa ainakin tosi herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pilvi; kiva idea tosiaan, kuka aikoinaan on keksinyt. Harvinaista, että Suomessa onnistuu tällainen juttu.
      Kiitos, meillä on ollut oikein kivaa jo suunnitteluvaiheessakin :)

      Poista
  14. Voi nam, olisipa mukava tulla ravintolaanne syömään :) Tuo munajuusto kuulostaa loppuviimein tosi simppeliltä, sitä voisi joskus kokeilla. Ja karviaishilloa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiina; piankos sinä tänne hurautat ;)
      Helppoa on juuston teko, tiskiä tulee kyllä aika lailla. Mutta on se juusto sen verran hyvää, että kannattaa silti.....

      Poista
  15. Harmi, ettei ole mahdollisuutta matkata nautiskelemaan herkuistanne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. between; vähän turhan pitkä lounasreissu taitaisi tulla......

      Poista
  16. Siis ei tällaisia kuvia saa katsella ja ohjeita lueskella,kun nälkä kurnii sisuksissa :)
    Pilkkumi-päivästä tulee taatusti suksee.

    VastaaPoista
  17. Olet aivan uskomaton leipoja & ruoanlaittaja! Tästä juustosta tuli vielä oma (satakuntalainen) isomammani mieleen joten sain nieleskellä kyyneliä hieman. Aivan suloinen tuo mummolaravintola, harmi että täällä etelässä oleilen, tulisin viivana jos olisi mahdollista. Kaunis tuo pilkkumi ja söpö nimi, luulin otsikosta, että kyseessä olisi kissa :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥