Ohjeen alkuperää ei enää ole tarkemmin muistisssani, olen sen aikoinaan leikannut jostain lehdestä.
Silloin kun ohjeita ei vielä katsottu netistä.
Ohje on hyvin yksinkertainen ja onnistuu aina!
Tämä on niin hyvää, että ensimmäinen leipä yleensä tulee syötyä heti uunista otettua,
vaikka leipä onkin todella säilyvää ja vain paranee vanhetessaan.
Yllä olevista aineksista syntyy tämä leipä.
Tykkään käyttää Liperin Myllyn jauhoja, karjalanpiirakatkin onnistuvat parhaiten juuri näistä ruisjauhoista.
Ohjeeseen olen laittanut mitat myös grammoina,
tykkään itse punnita ainekset.
Saaristolaisleipä
1 l piimää (myös omena- tai appelsiinimehu käy)
3 dl kaljamaltaita (240gr)
4 dl ruisjauhoja (260gr)
10 dl hiivaleipäjauhoja (600gr)
3 dl neljän viljan hiutaleita (110gr)
2 dl leipäsiirappia (280gr)
2 tl suolaa
2 palaa hiivaa
Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen.
Lisää seokseen kaikki muut aineet.
Taikina on helpoin sekoittaa käsin, se saa jäädä löysäksi, eikä sitä vaivata.
Taikina kaadetaan voideltuihin vuokiin.
Annoksesta riittää kolmeen tämän kokoiseen vuokaan.
Vuokani ovat Pyrexin pinnoitettuja vuokia, niiden koko ilmoitetaan vuoan pituutena.
Nämä ovat kokoa 26 cm. Vuoan vetoisuus n. 1 litra
Anna leipien kohota liinan alla lämpimässä paikassa,
Anna leipien kohota liinan alla lämpimässä paikassa,
kunnes taikina on kohonnut vuoan yläreunan tasolle.
Itse kohotan leivät tällaisten kakkukupujen alla.
On kätevämpää kuin liinan tai muovin alla kohottaminen.
Taikina on niin pehmeää, että se tarttuu kiinni liinaan tai muoviin
ja peitettä poistettaessa kohonnut leipä laskee helposti.
Kohotusaika on puolesta tunnista tuntiin,
lämpimässä paikassa muovikuvun alla riittää puolen tunnin kohotus.
Kuvassa leivät ovat kohonneet juuri sen verran, että ovat valmiita siirtymään uuniin.
Leivät eivät ainakaan saa kohota niin paljon, että taikina alkaa valua vuoan reunojen yli.
Itse kohotan leivät tällaisten kakkukupujen alla.
On kätevämpää kuin liinan tai muovin alla kohottaminen.
Taikina on niin pehmeää, että se tarttuu kiinni liinaan tai muoviin
ja peitettä poistettaessa kohonnut leipä laskee helposti.
Kohotusaika on puolesta tunnista tuntiin,
lämpimässä paikassa muovikuvun alla riittää puolen tunnin kohotus.
Kuvassa leivät ovat kohonneet juuri sen verran, että ovat valmiita siirtymään uuniin.
Leivät eivät ainakaan saa kohota niin paljon, että taikina alkaa valua vuoan reunojen yli.
Leipiä paistetaan 175 asteessa 1,5 tuntia.
Tunnin kuluttua uunin lämpötilaa voi vähän vielä laskea.
Voitele paistamisen aikana puolen tunnin välein vesi-siirappi- tai kahvi-siirappiseoksella.
Anna kypsien leipien jäähtyä hetken vuoassa ja kumoa ne sitten ritilälle ja
anna jäähtyä leivinliinan alla.
Saaristolaisleipää ei kannata säilyttää muovipussissa,
vaan mieluummin paperipussissa tai vaikka voipaperiin käärittynä.
Anna kypsien leipien jäähtyä hetken vuoassa ja kumoa ne sitten ritilälle ja
anna jäähtyä leivinliinan alla.
Saaristolaisleipää ei kannata säilyttää muovipussissa,
vaan mieluummin paperipussissa tai vaikka voipaperiin käärittynä.
♥
Kiitos ohjeesta, täytyypä kokeilla kun vaikuttaa niin helpolta ja herkulliselta :).
VastaaPoistaMiten sitä aina kuvitteleekaan leivän leipomisen vaikeaksi. Helpon tuntuinen tuo ohjeesi, joten täytyy kokeilla.
VastaaPoistaOstin tänään aineet ja jopa vuuat kun sai Kokki-vuokia lähes puoleen hintaan. Jännittävää! En ole koskaa tehnyt vuokaleipiä, enkä saaristolaisleipää!
VastaaPoistaKokeilen, näyttää hyvältä ja helpolta. Kiitos Marja
VastaaPoista