torstai 13. joulukuuta 2012

Hienostunut Joulun hedelmäkakku

Jouluun kuuluu perinteisesti hedelmäkakku, jonka maku vain paranee ajan kanssa.
Sen voikin leipoa hyvissä ajoin ennen joulua.
Kakku kannattaa säilyttää vaikka folioon käärittynä jääkaapissa.

Tällä ohjeella olen jo monta vuotta tehnyt hedelmäkakun jouluksi.

    Hedelmäkakku

                                                                       250 gr voita
                                                                       250 gr sokeria
                                                                       5 kananmunaa
                                                                       250 gr kuivattuja hedelmiä
                                                                       1/2 dl mantelirouhetta
                                                                       2 tl leivinjauhetta
                                                                       250 gr kakkuvehnäjauhoja
                                                                       1/2 dl mantelikööriä

1.
Voitele ja jauhota kakkuvuoka.
Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun teet taikinan.

2.
Leikkaa kuivatut hedelmät pieniksi kuutioiksi.


.
Tänä vuonna käytin mango-ananas-papaija-sekoitusta.
Nämä hedelmäpalat ovat mukavan meheviä.
Pussissa on vain 200 gr hedelmäpaloja....
...joten pilkoin joukkoon vielä muutaman kuivatun luomuaprikoosin.

3.
Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää hedelmäkuutiot jauhojen joukkoon.

4. 
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten voi-sokerivaahtoon.
Lisää samalla vähän hienoja vehnäjauhoja, niin taikina ei juoksetu.

5.
Lisää seokseen jauhot hedelmineen sekä mantelirouhe.

6.
Sekoita taikinaan lopuksi 1/2 dl mantelilikööriä.


7.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan.
Paista uunin alatasolla 170 asteessa n.1 tunti.
Puolen tunnin kuluttua voit peittää leivinpaperilla kakun pinnan, ettei se tummu liikaa.
Loppuvaiheessa voit vielä vähän alentaa uunin lämpötilaa.
Kun kakku irtoaa vuoan reunoista se on kypsä.
Kypsyyttä voi kokeilla myös esim. hammastikulla.
Jos tikkuun ei tartu taikinaa, on kakku kypsä.

Anna kakun hetken vetäytyä vuoassa ennen kumoamista.

Kakun voi tarjolle vietäessä koristella esim. säilykehedelmillä.
Käytin nyt koristeluun sulatettua valkosuklaata, sokerisia lumihiutaleita ja pakastettuja karpaloita.
Käytin karpaloita hedelmäkakkuun, kun en keksinyt muutakaan jouluisen punaista.
Karpalot säilyvät kakun päällä hyvinä jääkaapissa pidemmänkin aikaa.
Säilykekirsikat olisivat tietysti myös punaisia, mutta niistä en pidä yhtään.

 





Marja

3 kommenttia :

  1. Tämä näyttää niin kauniilta, että taidan hiukan muokaten tehdä tällaisen anoppilaan jouluviemisiksi. Mantelit pitää jättää pois, mutta siihen on jo totuttu.

    ~ Piia Anneli / annelivia

    VastaaPoista
  2. Mantelilikööri tosiaan tuo hyvän maun hedelmkakkuun ja voihan siitä ottaa pienen siemauksen leipoja itsekin :)

    VastaaPoista
  3. Taitaapa olla minun mieleiseni kakku, mantelilikööri ja ihanat hedelmät. Herkullisen näköinen ja taatusti myös -makuinen.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥